Inför årets influensasäsong kallades alla sörmlänningar som är 80 år eller äldre av sin vårdcentral med ett erbjudande om vaccination, i stället för att som tidigare själva ha behövt boka tid.
– Det var första gången vi gjorde så, säger regionens smittskyddsläkare Malin Enarsson.
Och metoden har gett resultat i form av högre vaccinationstäckning. Medan blott 61 procent av sörmlänningarna över 65 år hade tagit vaccin mot säsongsinfluensa vid årsskiftet 2022/2023, hade 70 procent gjort det vid det senaste årsskiftet.
Samtidigt har färre fall av influensa upptäckts vid de provtagningar som görs inom vården, och färre äldre har behövt sjukhusvård för influensa.
Visserligen ser spridningen av influensa olika ut från år till år, konstaterar Malin Enarsson. Men att färre blivit allvarligt sjuka nu ses ändå som en följd av vaccinationerna.
– Det tolkar vi som en effekt av vaccinationsinsatsen och vi är försiktigt hoppfulla om att influensatoppen därför inte blir lika hög i år, säger Göran Stenlund, överläkare på infektionskliniken, i ett uttalande på regionens hemsida.
De äldre har också erbjudits vaccin mot covid-19 och pneumokocker. Vad gäller covid-19, ser smittspridningen för närvarande ut att vara låg, efter en topp tidigare i vinter. Samtidigt som pandemin är över och covid-19 förlorat i farlighet, kan det fortfarande vara en allvarlig sjukdom för de äldsta och för personer med vissa underliggande sjukdomar.
– Därför är det fortfarande viktigt för den äldsta gruppen att vaccinera sig, säger Malin Enarsson.
Vad gäller RS-viruset, som kan vara farligt för framför allt små barn, ser läget lugnare ut denna säsong än de två föregående. Samtidigt har en ökning av fallen av invasiva grupp A-streptokocker setts runtom i landet. Även om Sörmland enligt Malin Enarsson inte utmärker sig med många allvarliga fall, är det värt att vara uppmärksam på sjukdomen, enligt smittskyddsläkaren.
– Det är en riktigt läskig sjukdom, som kan bli väldigt allvarlig, säger hon.
Medan de flesta som infekteras av grupp A-streptokocker får milda symtom som feber eller halsont, kan andra bli allvarligt sjuka. Det gäller därför att vara uppmärksam på symtom som kan vara farliga, enligt Malin Enarsson. Dit hör allmänpåverkan, hög feber, sänkt medvetande, att man har svårt att få i sig vätska, får en kraftig hudrodnad eller blir förvirrad, enligt 1177.se.