Livsstilsrelaterade sjukdomar, såsom diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer, ökar bland befolkningen i Sverige. Samtidigt mår vår planet allt sämre och vi står inför en potentiell klimatkris. Eftersom runt 60 procent av den arbetsföra befolkningen jobbar på kontor, och spenderar en stor del av sin vakna tid där, är kontorsarbetsplatser en viktig arena för hälsofrämjande arbete. Tillsammans med åtta företag inom kontorsbranschen ska forskare vid MDH ta fram ett koncept för framtidens hållbara kontor.
– Vi ska utveckla ett koncept som främjar ett hälsosamt arbetsliv och som samtidigt bidrar till hållbar utveckling. Vi vill ta in naturen på kontoret och ta ut kontoret till naturen. Det kan handla om att ha möten utomhus, gå en sväng och samtala i stället för att sitta i ett rum. Vi behöver bli lite flexiblare och få en större variation på hur traditionellt kontorsarbete utförs, något som den pågående pandemin har visat oss. Vi går redan mot aktivitetsbaserade kontor, vi har i dag flera aktiva zoner, säger Katarina Bälter.
Mycket av projektets tanke handlar om hållbarhet och miljöpåverkan. Framtidens kontor ska kunna erbjuda hälsosam kost, möjligheter till träning samt uppmuntra och underlätta för anställda att få motion.
− Pensionsåldern höjs och allt fler behöver arbeta högre upp i åldrarna. Då är det viktigt att den mat som serveras i anslutning till arbetsplatsen är god, hälsosam och klimatssmart då förekomsten av livsstilsrelaterade sjukdomar ökar. Bra matvanor och fysisk aktivitet har stor betydelse för att minska risken för till exempel diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. För att uppmuntra till rörelse är det viktigt att fysisk aktivitet främjas. Man kan skapa gröna ytor, till exempel en innergård där anställda kan sitta och äta eller ha ett möte. Bygga cykelställ under tak med bra belysning och på så sätt uppmuntra personalen att cykla till jobbet, säger Katarina Bälter.
Dagens stora kontorslandskap är även det en del där man förutspår en förändring i framtiden.
– Ett företag som i dag ryms i en byggnad kan kanske dela utrymmet med ett annat företag. På så sätt kan de halvera sina kostnader och färre byggnader behöver värmas upp. All konsumtion bidrar till vår globala miljöpåverkan och att minska den hjälper den hållbara globala utvecklingen, säger hon.
Ett av delprojekten handlar om hur friskvårdsbidraget används i dag. Nu vänder sig friskvårdsbidraget till anställdas aktiviteter på fritiden. Inom projektets ramar vill man även att ett företag ska kunna ansöka om ett extra friskvårdsbidrag som är arbetsrelaterat.
– Det kan vara sådana saker som att installera belysning utomhus, att förändra kosten på arbetsplatsen. Det finns mycket att göra för att personalen ska må bra, säger Katarina Bälter.
Susanna Toivanen är professor i sociologi vid MDH och delprojektledare och berättar att projektet startade innan vi drabbades av den pågående coronapandemin.
– Vi har i viss mån fått draghjälp av den pågående pandemin vad gäller utekontorsarbete nu när vi inte kan mötas inomhus på samma sätt som tidigare. Pandemin har också visat att det är möjligt att kontorsarbeta utomhus. Forskning visar också på positiva hälsoeffekter med arbete i gröna miljöer, vi återhämtar oss fortare, säger hon.
Och Susanna Toivanen tror att arbete i gröna miljöer bidrar till positiva synergieffekter.
– Har man möjligheten att regelbundet jobba utomhus förebygger det stressrelaterad ohälsa. Den senaste forskningen visar att 30 minuters dagliga utevistelser leder till bland annat minskad stress och snabbare återhämtning. Kan man få ner sjuktalet med utomhusarbete är det också väldigt positivt för företagen. Just ohälsa är en stor kostnad för dem, säger hon.
Sussane Toivanen tror inte framtiden kommer att innebära fasta utomhuskontor. Däremot tror hon att infrastrukturen behöver utvecklas.
– Vi behöver skydd mot väder och vind och ha en möjlighet att ladda våra telefoner, säger hon.
− Framtidens kontor ska uppmuntra till rörelse och bra matvanor och samtidigt bidra till hållbar utveckling. Det är bra för medarbetarnas hälsa och företagen, men även för planeten, säger Katarina Bälter.