Digitalt projekt ska möta framtidens kompetensbehov

Gå in i en människocell, upplev hur gravitation fungerar och besök ISS rymdfarkost med NASA i det nya Digifysiska science centret i Sörmland.

Projektledaren Sofie Munke Cilano vid Region Sörmland.

Projektledaren Sofie Munke Cilano vid Region Sörmland.

Foto: Joachim Sorbe

Sörmland2022-05-12 13:05

Vid årsskiftet lanseras Region Sörmlands digitala upplevelsepark och en av de fysiska noderna är Teknik- och designlabb i Nyköping. 

19 verksamheter i Sörmland ingår i projektet Digifysiskt science center som just nu är i uppstartfas.

– Ingen annan har digitaliserat konceptet science centers förut. Denna satsning är ett första steg till att öka intresset för teknik, naturvetenskap och matematik främst hos barn och unga, säger projektledaren Sofie Munke Cilano vid Region Sörmland.

Syftet med projektet är att bidra till att tillgodose behovet av framtida kompetens och ökad innovation samt stärkta förmågor inom entreprenörskap. 

– Vi behöver fler som utbildar sig inom teknik, naturvetenskap och matematik eftersom det är i de yrkena vi ser en stor brist. Enligt SCB kommer det att fortsätta att vara en ännu större brist framöver, säger Sofie Munke Cilano.

Genom projektet knyts olika aktörer samman i en digital upplevelsepark som man kan nå genom en gemensam plattform på internet. De olika verksamheterna ska tillgängliggöras med hjälp av teknikerna virtual reality, augmented reality och mixed reality. 

Digifysiskt Science Center kommer vara tillgängligt för allmänheten. Den primära målgruppen är barn och ungdomar.

– Projektet sträcker sig till 2025, men tanken är att det sedan ska övergå i ordinarie verksamhet, säger Sofie.

– Den digitala upplevelseparken kommer bland annat att innehålla över 100 olika experiment som går att utföra i mobil, dator eller med VR-, AR- och MR-utrustning som du kan låna i våra VR-bibliotek i hela länet. 

Man kommer även att kunna uppleva fler än 60 virtuella rundvandringar världen över. 

undefined
Verksamheterna ska tillgängliggöras med hjälp av bland annat virtual reality.

I den digitala parken kommer man även att kunna få studie- och yrkesvägledning med hjälp av en arbetsmarknadsrobot. Man får fylla i sina drivkrafter och se hur sin stad byggs med lämpliga yrken. 

– Det kan även kopplas till arbetsgivare som har de här yrkestitlarna hos sig. 

Plattformen kommer att innehålla cirka 100 handledningar i exempelvis matematik, programmering och robotteknik. 

– Sedan har vi en tekniktävling som startar i höst där alla årskurs 6:or kommer att få delta i en teknikutmaning med Volvo CE och Ung Företagsamhet med en virtuell rundvandring och massa utmaningar som barnen ska lösa, säger Sofie. 

Plattformen ska även effektivisera lärandet.

– Det här är någonting som ska vara inom ordinarie skolverksamhet. Vi ska inte längre ha lärare som står framför en whiteboard och förklarar en molekyl eller berättar om biologi utan barnen ska själva få gå in i molekylen, skära upp atomer. Läraren ska kunna stå virtuellt bredvid en dinosaurie och klappa den så att du får en helt annan stimulans och engagemang. Eller besöka platser eller till och med träffa astronauter på NASA Mission: ISS. 

Projektet finansieras av Region Sörmland, Sparbanksstiftelsen Rekarne, Länsförsäkringar, Sparbanken Rekarne och Sörmlands Sparbank. Projektet har beviljat åtta ansökningar i Sörmland till ett värde av fyra miljoner kronor som bland annat innebär att Nyköpings kommun till hösten startar Teknik- och designlabb.

– Att vi nu är regionstäckande med Komtek eller liknande koncept ger fler barn möjligheten att få upptäcka och utforska vidare sitt intresse för teknik. Det är verkligen en vinst för teknik- och naturvetenskapsområdet, säger Sofie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!