Redan omkring år 1120 omnämns Strängnäs stift för första gången i en handling som fortfarande finns bevarad, Florensdokumentet. I år, och särskilt på lördag, firar stiftet sina 900 år.
Från början var planen ett kalas med föreläsningar, workshops, gudstjänster, tårta och internationella gäster. Men på grund av coronapandemin hålls firandet nu digitalt istället. Hela programmet kommer att sändas live i stiftets Youtube-kanal på lördag klockan 10.00 till 12.00. För medan Linköpings stift, som också fyller 900 år i år, har skjutit upp sin fest har Strängnäs stift valt att fira nu.
– Jag tycker att det känns spännande att blanda digitala och fysiska möten. Wow-känslan som infinner sig när 500–600 personer kommer får man jobba upp själv. Men samtidigt får man här en annan närhet, säger biskop Johan Dalman.
Hur blir det att fira festen digitalt?
– Vi har kört så väldigt mycket digitalt nu sedan i våras och församlingarna har varit på. Jag tror att tröskeln har hyvlats ner. Det digitala är en del av vardagen nu. Det är coolt att en grej som har varit i gång i 900 år använder ny teknik.
Festens dragplåster är Eskilstunabördiga tv-personligheten Fredrik Lindström. Han ska i biskopsgården tillsammans med Johan Dalman samtala om stiftets 900 år.
– Det kommer inte att råda brist på samtalsämnen, Fredrik Lindström är makalöst peppad och själv så påläst. Hur kommer det sig att Strängnäs är stiftsstad när det finns så många större städer runt omkring? Vad betydde Mälaren för vårt stift?
Har du själv några favorithändelser från stiftets 900-åriga historia?
– Varenda gång jag besöker en församling och får höra något nytt tänker jag att "det här är helt fantastiskt". Det största som händer är att kyrkan hänger i och finns kvar när annat försvinner.
Under dagen invigs också ”Tro och liv – Strängnäs stift 900 år”. I utställningen finns föremål, filmer och foton från kyrkor och församlingar runt om i stiftet. Utställningsföremålen är placerade utifrån olika teman och ska representera bland annat psalmer, dop, konst och kyrkorum.
Under programmet får lyssnarna också höra ett nyskrivet körstycke och årets Strängnässtiftare ska uppmärksammas. I slutet av firandet hålls också en gudstjänst.
Just nu pågår även en jubileumsinsamling för att hjälpa pandemins offer. Tanken är att man ska kunna "köpa" något eller flera av de 900 åren för 1 000 kronor styck.