Fridlyst växt sätter stopp för kyrkans skogsbruk

En orkidéart sätter stopp för Strängnäs stifts avverkningsplaner i ett skogsområde. Skogsstyrelsen hotar nu stiftet med vite om skogen börjar huggas ner.

Knäroten sätter stopp för Strängnäs stifts avverkningplaner. Bilden är tagen på annan plats vid ett annat tillfälle, men visar samma art.

Knäroten sätter stopp för Strängnäs stifts avverkningplaner. Bilden är tagen på annan plats vid ett annat tillfälle, men visar samma art.

Foto: Ingrid Johansson Hjortvid

Sörmland2021-06-22 13:17

Den fridlysta orkidén knärot sätter stopp för Strängnäs stifts avverkningsplaner i ett skogsområde strax utanför Vilsta naturreservat utanför Eskilstuna.

– Området är angripet av barkborren –  sen är det mogen skog som förr eller senare kommer huggas ner. Men eftersom det är en rödlistad art får vi rätta oss efter beslutet, säger Roger Andersson, skogsförvaltare på Häradskog som sköter om Strängnäs stifts skog.

Knärot är rödlistad i kategorin sårbar och beståndet bedöms fortsätta minska i framtiden. Arten växer sakta och behöver äldre, mossrika barrskogar för att trivas bra. Skogsstyrelsen hotar med vite om skogen ändå börjas hugga ner. 

– Knäroten är beroende av gammal skog och försvinner om man avverkar. Så det är en art som har mycket svårt att sprida sig i omgivningen och har höga krav på att skogen under lång tid har varit trädbevuxen, säger Susanna Ek, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

I Skogsstyrelsens beslut finns inget som säger att markägare automatiskt får ersättning för mark som stoppats från avverkning.

– Det är ju ändå ett intrång i privat mark, säger Roger Andersson.

Strängnäs stift har nu öppnat dialog med länsstyrelsen, huruvida marken kan lösas in och eventuellt anslutas till naturreservatet.

– Vi är inte intresserade av mark vi inte kan använda, säger Isak Nygren, handläggare Strängnäs stift.

Trots sin status är knärot rikligt förekommande i naturreservatet som arten spridit sig ifrån.

Det är förbjudet att:

• Plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av knärot.

• Ta bort eller skada frön eller andra delar av knärot.

Knärot är fridlyst i hela landet.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!