40 år innan Sörmlands vårdcentraler har tillräckligt många läkare

Minst 29 år men troligare 39 år – eller ännu längre. Så lång tid lär det ta innan de sörmländska vårdcentralerna är fullbemannade på läkarsidan. Om Svenska Distriktsläkarföreningens kalkyler håller. Regionen satsar på att locka fler ST-läkare till primärvården.

Knappt en enda region når Socialstyrelsens riktvärde om 1 100 patienter per fastanställd läkare på vårdcentralerna. Sörmland behöver kanske 40 år eller mer för att nå full bemanning i nuvarande tempo, rapporterar Svenska Distriktsläkarföreningen.

Knappt en enda region når Socialstyrelsens riktvärde om 1 100 patienter per fastanställd läkare på vårdcentralerna. Sörmland behöver kanske 40 år eller mer för att nå full bemanning i nuvarande tempo, rapporterar Svenska Distriktsläkarföreningen.

Foto: Anne-Lie Andersson/Claudio Bresciani/TT

Sörmland2024-09-30 04:47

Sörmlands vårdcentraler har i nuläget motsvarande 106 heltidsanställda specialistläkare i allmänmedicin. Och skulle behöva 237 för ett system i balans. I nuvarande rekryteringstempo kommer det att ta minst 29 år, förmodligen 39 och kanske ännu längre, innan primärvården når full bemanning på läkarsidan.

Och det är ändå inte så farligt jämfört med andra regioner. I landet som helhet kommer det att ta 88 år att anställa tillräckligt många fasta läkare till vårdcentralernas patienter. 

Det är Svenska Distriktsläkarföreningen som räknat ut hur lång tid det tar innan landets regioner når de riktlinjer för läkarbemanningen i primärvården som Socialstyrelsen tog fram våren 2022. Riktvärdet säger att 1 100 invånare per heltidsarbetande allmänläkare är rimligt.

Till hjälp i räknandet har föreningen tagit regionernas egna aktuella uppgifter om antalet anställda allmänspecialister.

undefined
Sveriges regioner behöver anställa minst dubbelt så många specialister i almänmedicin jämfört med i dag, för att nå Socialstyrelsens riktvärde för läkarbemanning på vårdcentralerna. Det visar Svenska Distriktsläkarföreningens färska rapport.

Föreningen har valt att dela in landets 21 regioner i fyra grupper: Noll koll, Kommer aldrig fram, Många år till fast läkare och Förebild att lära av. I den senare kategorin återfinns bara en region; Jämtland-Härjedalen som bara saknar en fast primärvårdsspecialist för att gå i mål enligt riktvärdet. 

Hur det ser ut i bland annat Norrbotten, Västerbotten, Östergötland och Dalarna går inte att räkna ut. Regionerna har "noll koll" på hur många specialister i allmänmedicin som just nu jobbar i primärvården. Värmland och Örebro hör till dem som aldrig lär komma i mål.

Sörmland kvalar in i "många år"-gruppen.   

I december 2019 sänkte regionstyrelsen sitt rekommenderade listningstak för läkare på regiondrivna vårdcentraler från 1 600 till 1 500. Och regionen har fortfarande inte reviderat siffran enligt Socialstyrelsens riktlinjer utan ligger kvar på 1 500. 

Distriktsläkarföreningen har räknat ut att om antalet ST-läkare (legitimerad läkare under specialiseringstjänstgöring) utökades på vårdcentralerna i Sörmland, från dagens 103 till 180, skulle regionen kunna nå Socialstyrelsens riktvärde om 1 100 patienter per läkare inom tio år.

Anna Ormegard är divisionschef för primärvården. Hon är ändå lite stolt eftersom Sörmland hör till de regioner som klarar sig bäst i rapporten.

– Det är kanske inte mycket att vara stolt över, att vi har 30 år kvar innan vi når målen, men vi ligger i alla fall i den övre kvadranten i jämförelse.

– Nej vi har inte nått vårt eget riktmärke, men vi jobbar hårt för att nå Socialstyrelsens 1 100. Känner man sina patienter och har kontinuitet till dem blir det så mycket bättre för såväl läkare som patienter, eller hur?

undefined
Anna Ormegard är primärvårdschef i Region Sörmland. Hon tycker ändå det finns saker att vara stolt över trots att regionen har en lång bit kvar till full fast bemanning av läkare. Sörmland är bra på att erbjuda ST-tjänster och jobbar för att få behålla de läkare som specialiserar sig i allmänmedicin.

Regionen strävar efter att varje år ha fler ST-läkare som blir klara med sin utbildning – och stannar i länet – än pensionsavgångar. Och Sörmland är enligt primärvårdschefen lyckosamt lottat eftersom man inte har något tak för hur många ST-läkare man får anställa. Till skillnad mot vissa regioner. 

– Här har vi möjligheten och vill anställa ST-läkare, och både de regiondrivna och länets privata vårdcentraler får ersättning för dem. Att rekrytera färdiga specialister är alltid svårare.

Anna Ormegard har uppfattat ryktena om att Sörmland erbjuder bra specialiseringstjänstgöring. För tillfället jobbar drygt 80 ST-läkare på länets regiondrivna vårdcentraler, och fler är välkomna.

– Jag tycker att trenden svängt mot att det nu är mer attraktivt igen att bli specialist i allmänmedicin. Och jag tror att allmänläkare har det roligaste jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!