Fusket i vaccinkön – regionen nekar 20 personer i snitt

Händer det att folk försöker tränga sig i vaccinkön? Svaret är ja, om man frågar regionen och de privata utförarna. Men alla är inte ense om att det handlar om direkt fusk.

Ja, folk försöker tränga sig i vaccinkön, även om alla inte är ense om att det handlar om direkt fusk. På bilden Charlotta Påhlman Lind, Region Sörmland, och Erik Lind, Idoc.

Ja, folk försöker tränga sig i vaccinkön, även om alla inte är ense om att det handlar om direkt fusk. På bilden Charlotta Påhlman Lind, Region Sörmland, och Erik Lind, Idoc.

Foto: TT/arkiv

Sörmland2021-05-29 04:45

I början av året gick det att läsa flera rapporter om personer som fuskat till sig restdoser av covid-vaccin som egentligen skulle gå till åldringar eller sjukvårdspersonal. Ett halvår senare har en majoritet av sörmlänningarna fått den första sprutan i armen. 

Så, hur mycket fuskas det i dag?

Charlotta Påhlman Lind, tillförordnad verksamhetschef på vaccinenheten inom Region Sörmland, säger att regionen regelbundet tvingas neka folk vaccin. Men hon värjer sig mot ordet "fusk". 

– Vi brukar be i snitt 20 personer per vaccinationstillfälle att gå hem och boka en ny tid. Då pratar vi om mellan 500 och 900 individer per tillfälle vid vaccination i Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm och Nyköping. Det händer oftast när människor kommer till oss för tätt inpå för att få sin andra dos, säger hon. 

Innebär det en belastning för er?

– Det är klart att det är en belastning när vi behöver ta en diskussion med den person som blir besviken. Det tar tid att förklara istället för att det bara flyter på.

Handlar det om fusk eller missförstånd?

– Vi förutsätter inte att folk vill lura sig förbi, även om en och annan säkert försöker med det också. Men det har varit väldigt svårt för oss att kommunicera det här. Det har ändrat sig vartefter. Det som gällde för ett antal månader sedan har förändrats, säger Charlotta Påhlman Lind.

Erik Lind, verksamhetschef på Idoc som utför vaccinationer i fas fyra i Katrineholm, upplever att det ibland handlar om regelrätt fusk.

– Vi har stött på personer som uppger fel födelseår, eller som bokat in sig i andras namn, eller som uppger att man är i riskgrupp, eller att man är vårdpersonal fast man inte är det. En person ville vaccinera sin 13-åriga dotter, och blev nästan hotfull när hen inte fick det, säger han.

– Det förvånar mig faktiskt att det sker i den omfattning det gör.

Idoc vaccinerar även i fyra andra regioner. Erik Lind säger att han upplever att det fuskas mer på andra platser än vid företagets anläggning i Katrineholm.

– Sörmlänningarna har skött sig exemplariskt, faktiskt!

Det privata företaget Vaccina vaccinerar personer i fas fyra i Gnesta, Trosa, Strängnäs och Flen. Enligt leveranschefen Andreas Yttling förhindrar företagets bokningssystem, som kräver personnummer, mycket av missbruket.

– Det har förekommit att vi fått avvisa folk som inte uppfyller intervallet mellan doser, eller av andra anledningar. Men jag har inte sett att någon som tillhör fel åldersgrupp lyckats boka en tid, säger Andreas Yttling, leveranschef för Sörmland på Vaccina.

Charlotta Påhlman Lind på Region Sörmland säger att regionens system fortfarande ger visst utrymme att fuska till sig en plats i kön.

– Våra system är inte hundraprocentiga så att de stoppar den som är för ung för att boka. Men då blir man istället stoppad i samband med att man kommer till vaccineringen.

Varför är det ett problem att folk kommer för tidigt för sin andra dos?

– Tar man dos ett och två väldigt tätt inpå blir det ju färre individer som blir vaccinerade. De själva blir fullt vaccinerade, men samtidigt är det en större andel som inte blir vaccinerade alls. Då uppnår vi inte samhällsnyttan på samma sätt, säger Charlotte Påhlman Lind.

Erik Lind på Idoc är mer rättfram.

– Man vill ju tro det bästa om folk, men ibland är det helt uppenbart att man försöker sno vaccin från någon annan, säger han. 

Grupper som får vaccin

I dag kan du boka vaccinering om du:

Är född 1976 och tidigare.

Har genomgått en benmärgs- eller organtransplantation.

Har dialysbehandling.

Är 18 år och äldre och får insatser enligt LSS.

Är 18 år eller äldre och har beslut om assistansersättning.

Jobbar inom somatisk slutenvård eller äldreomsorg.

Vårdar personer som har insatser enligt LSS eller annan form av assistans. 

Är gravid i vecka 13 eller senare, och har en eller flera riskfaktorer.

Tillhör vissa riskgrupper.

Tillhör särskilt utsatta grupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!