Garage säkraste skyddet

Det är svårt att gardera sig mot stöld och det gäller att har rätt försäkring för att få ersättning. Samtidigt kan omärkta bildelar inte spåras till rätt ägare.

Garagedörrar

Garagedörrar

Foto:

SÖRMLAND2014-07-14 06:34

Det finns inga enkla lösningar för att skydda sig från bildelsstöld.

– Det bästa är att ha bilen i ett eget garage, men många har ju inte den möjligheten. Sedan är det alltid bra att ha larm på bilen och tänka på var man parkerar, säger Helena Festin på Sörmlandspolisen.

Att drabbade få tillbaka stulna delar är ovanligt eftersom det inte går att spåra delar via chassinummer. En del försäkringsbolag erbjuder därför DNA-märkning av bildelar med en färg som bara syns i UV-ljus. Då kan polisen spåra rätt ägare.

– Det tar lite tid men kan vara värt det. En del gör egna märkningar, säger Helena Festin.

För att försäkringen ska täcka en bildelsstöld måste man ha minst halvförsäkring. Men den täcker enbart delarna som försvunnit.

– Har bilen blivit skadad är det bara helförsäkring med vagnskadeförsäkring som täcker, säger Annelie Axelsson på Länsförsäkringar Sörmland.

Försäkringsbolagen kräver i allmänhet att stöld anmäls för att pengar ska betalas ut. Men Annelie Axelsson menar att det finns ett mörkertal, många som inte har rätt försäkring för att få ut pengar struntar i att polisanmäla. Hon poängterar att anmälan är viktig för att kunna åtgärda mycket stölddrabbade platser.

– Vi har påbörjat ett projekt som kartlägger var brotten sker. Då kan det sättas upp lampor med detektorer som lyser upp mörka parkeringsplatser om någon rör sig där. Det var mycket stölder på pendlarparkeringen i Gnesta tidigare, nu har buskar tagits bort så att det blivit mer öppet och svårare att smyga omkring. Så stölderna har minskat, säger Annelie Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om