– Det som skedde förra våren var en fruktansvärd diskriminering. Det är bland det värsta som hänt i svensk sjukvård och äldrevård, där man i praktiken dömt en massa människor till döden utifrån boendeform.
Yngve Gustafson, läkare och professor i geriatrik vid Umeå universitet, skräder inte orden. Han är – till skillnad mot de företrädare för Region Sörmland och Socialstyrelsen som tidningen intervjuat – övertygad om att äldre som bor på äldreboenden har förnekats sjukhusvård som de skulle ha haft nytta av.
Även om andelen som fått sjukhusvård ökat påtagligt sedan i våras, är det fortfarande för många som är kvar på sina boenden när de är sjuka, enligt Yngve Gustafson. Under den andra vågen av pandemin hade 36 procent av dem som bott på äldreboende och avlidit i covid-19 fått sjukhusvård 14 dagar innan de avled.
– Det är alldeles för lågt. 70 till 80 procent vore rimligt, säger han.
Yngve Gustafson menar att det finns flera orsaker till det som han beskriver som "bland det värsta som hänt i svensk sjukvård", där äldre, enligt honom, diskriminerats och prioriterats bort från vård som de skulle ha behövt.
En stor del av ansvaret vilar på de enskilda läkare som ansvarar för patienter på äldreboenden, menar han.
– Det är fruktansvärt många läkare som har brustit i sina grundläggande skyldigheter, i det som ingår i läkaretiken. Jag är lite förvånad att läkarkåren hittills inte är de som har fått mest kritik, säger han.