– Man kan hitta fläckar som är bra. Det finns områden som ligger i nordsluttningar som kan ha klarat sig bättre. Det är alltid viktigt att iaktta karaktären på växtplatsen, säger Ola Engelmark.
Han tipsar bärplockare om att leta i gamla och lite fuktiga granskogar.
– Det är bra att gå runt. Det räcker inte att bara gå på sina favoritställen.
Blåbärsskörden har påverkats negativt av att Sörmland fick mycket mer regn än normalt i maj. Regnet slog sönder blåbärsblommorna och gjorde det även svårt för pollinatörer som till exempel humlor att göra sitt jobb.
– När det blev varmt fick vissa områden inga blåbär medan andra som inte haft samma stora nederbörd hade fantastiska mängder, säger Ola Engelmark.
– Sedan kom torkan och så blev det problem igen. Det har torkat bort ordentligt. Det visar verkligen att det är ett känsligt system.
Ola Engelmark är docent i skogsekologi, författare och skogföretagare.
– När jag var runt i Eskilstuna för typ 2,5 veckor sedan såg det ganska lovande ut. Då gick det att plocka riktigt bra på vissa ställen. Sedan ska det ju fortsätta 3-4 veckor, men nu är det inte alls lika bra. Sommartorkan har knäckt bären. Vattnet har inte räckt till.
Ola Engelmark är bosatt utanför Mellösa. Han menar att tillgången på blåbär varierar mellan olika platser i Sörmland.
– Nu är det ganska dåligt på de fläckarna jag har spanat in. Jag har varit ute i centrala Sörmland. Jag har inte varit vid kusten, jag har inte varit västerut. Jag kan verkligen inte lämna någon garanti, men jag tycker det är viktigt att skicka med att det finns hopp för de områden som har klarat sig från de stora regnen och den värsta sommartorkan.
Tillgången på blåbär påverkas även av hur mycket vilt det finns i området.
– Blåbär är både älgens och rådjurens viktigaste vintermat. I viltrika trakter kan det finnas mycket blåbärsris, men viltet betar bort blomanlag på hösten och då blir det inga bär till sommaren.
– Det kan därför vara ett bra tips att leta i mindre viltrika områden.
Ola Engelmark säger att blåbär har en stor betydelse för den biologiska mångfalden i skogen. Riset betas av bland annat rådjur och älg medan bären äts av en mängd olika fågelarter och björn. Blommornas nektar utnyttjas av humlor och fjärilar.