Bostadslistan är en hemsida som fungerar som en sökportal för bostäder i Sverige. Efter de senaste årens många problem som drabbat världen, bland annat krig, pandemi och förändringar i samhällets struktur så har de gjort en lista på de säkraste kommunerna i Sverige att leva i – om en zombieapokalyps drabbade landet.
En zombieapokalyps är ett skräckfilmsscenario där världen blir översvämmad av levande döda som smittar människor genom att bitas och gör att människorna själva blir zombies – liknande en slags pandemi eller virussjukdomar som rabies.
I rangordningen har man mätt tryggheten genom statistik om bland annat befolkningstäthet – då befolkningstäta områden gör att pandemier sprids snabbt. Man har även tittat på militärbaser och polisstationer då vapen skulle krävas för självförsvar mot dessa zombies.
Här har man även tagit statistik om boskap, åkermark och grödor så man kan försörja sig själv. Utöver det har transport och mobilitet i antalet bilar, motorcyklar samt mopeder i användning mätts – för att kunna fly från dessa levande döda.
Gnesta nådde inte topprank i tidningen Fokus lista – när livskvaliteten rankades, utan hamnade i botten som fjärde sämsta i landet.
Men i Bostadslistans rangordning över de säkraste kommunerna för att överleva en zombieapokalyps hamnar Gnesta högst i Sörmland.
– Ja, jag har aldrig tänkt på det. Men ändå är det ju så att Gnesta ligger en bra bit in i landet, vilket gör att det inte kan bli utsatt på samma sätt, säger Försvarsmaktens före detta överbefälhavare Johan Hederstedt.
Här är rankingen ur ett Sörmländskt perspektiv, och hur kommunerna förhåller sig nationellt.
24: Gnesta hamnar på första plats i Sörmland. De toppar i kategorin som mäter boskap, åkermark och grödor. Gnesta hamnar även högt upp för att befolkningstätheten är låg.
105: Nyköping hamnar näst bäst i Sörmland på plats två.
119: Flen på tredje plats.
156: Katrineholm på fjärde.
181: Vingåker hamnar på femte plats
208: Strängnäs på sjätte.
251: Trosa på sjunde plats
254: Eskilstuna på åttonde plats
277: Oxelösund hamnar på nionde och sista plats i Sörmland. Oxelösunds rangordning dras ner av det låga värdet som mäter sårbarhet i form av befolkning, täthet, antal patienter och daglig död. Det dras också ner av värdet som mäter mobilitet efter antalet bilar, motorcyklar och mopeder i användning.