Göteborg är en av de kommuner som har haft avtal med det kritiserade Sörmlandsföretaget där en kvinnlig chef nu misstänks för sexuellt utnyttjande. Men nu har avtalen sagts upp och efter uppgifterna om det misstänkta sexualbrottet har kommunen beslutat att en del av de barn som placerats via företaget ska flyttas hem till Göteborg – redan under fredagen.
– Jag blev uppringd under eftermiddagen och då sa de att pojkarna skulle flyttas redan i morgon (fredag), säger Alf Svensson, tidigare landstingspolitiker i Sörmland och god man för två av de pojkar som placerats i familjehem av Göteborgs kommun via företaget.
– De hade bestämt det utan att rådgöra med mig. Som god man är jag deras vårdnadshavare, fortsätter han.
Alf Svensson berättar att pojkarna, som är i 15-årsåldern, trivs bra i den familj där de har placerats och att de inte vill flytta.
– Båda pojkarna vill bo kvar. De har en bra familj som bryr sig om dem, säger han.
Enligt Alf Svensson går barnen i skolan och har fått bra vänner. Dessutom spelar en av dem fotboll och har blivit ungdomsledare. Nu rycks de upp från sin tillvaro – trots att det inte finns något annat familjehem som väntar på dem.
– De har ingen familj att placera dem i, så de kommer att placeras på ett HVB eller liknande tills de hittar en familj åt dem, säger han.
Alf Svensson betonar att pojkarna aldrig ens träffat den kvinna som misstänks för sexbrott ensamma.
Kerstin Almgren, enhetschef på familjehemsenheten i en av stadsdelarna i Göteborg, berättar att man under torsdagen har skickat ut en fråga till alla familjehemsenheter i Göteborg för att ta reda på vilka stadsdelar som har placerat barn via det sörmländska företaget.
– Det finns ingen i dag som har en övergripande kontroll på det. Vi vill nu göra en sammanställning, säger hon.
Hon berättar att det finns tio stadsdelar i Göteborg och att varje stadsdel är som en liten kommun med cirka 50 000 invånare. Och det är varje barns socialsekreterare som avgör hur och var barnet placeras.
Kerstin Almgren menar också att uppgifterna om Sörmlandsföretaget oroar varenda socialsekreterare som placerat barn.
Hur många barn har ni placerat?
– Jag har inte de exakta uppgifterna just nu, men det rör sig om ungefär 1 000 ensamkommande flyktingbarn som har placerats från Göteborgs stad i olika boenden i Sverige, säger hon.
Från stadsdelsnämnden Centrum har man totalt ett par hundra barn placerade. Cirka tio av dem är placeringar via Sörmlandsföretaget.
– Det gäller familjehemsplaceringar, säger Monica Stenum.
Hon reagerade starkt på de uppgifter om Sörmlandsföretaget som publicerades under torsdagen.
– Det är oerhört allvarliga uppgifter. Det är klart att jag inte är den enda som reagerar starkt på det. Vi ansvarar ju för de här barnen och deras skydd. Det är oerhört angeläget för oss att få reda på om det är så att något barn som vi ansvarar för har eller riskerat att bli utsatta för övergrepp.
Under dagen togs beslutet om att de barn som placerats via företaget ska hem till Göteborg.
– Vi agerar direkt. De kommer att få det bra, säger Monica Stenum.
Familjehemmet som har hand om de barn som Alf Svensson är god man för har föreslagit att de kan fortsätta som familjehem men via Göteborgs kommun så att barnen slipper flytta. Men det går inte, enligt Monica Stenum.
– Utifrån uppgifterna som florerar nu så gör vi den bedömningen att de här barnen behöver skyddas även från området. Vi vet ju så lite om hur kontakterna har sett ut, vem som har träffat vem och då tillser vi skyddet i första hand.