Det är biologen Ola Engelmark som redan sett tydliga tecken på att årets blåbär inte torkar. Han törs inte uttala sig om hela Sörmland, men för sin egen del kan han säga att det ser ganska lovande ut:
– Det verkar vara väldiga variationer i skogarna i sommar, säger han. Och det är klart att det spelar in hur mycket nederbörd vi fått.
Just när vi träffas så är det på ett kalhygge i gränslandet mellan Gnesta och Trosa och just här får man gräva djupt om man ska hitta lite fukt.
Här har man fått cirka 40 millimeter regn sammanlagt i sommar.
– I våra hemtrakter har det kommit åtminstone 130 millimeter.
I sällskap med hustrun Lena Engelmark Embertsén driver han ett småskaligt mathantverk i Mellösa, och vid sidan av detta är han biolog, lärare och författare som skrivit böcker om hur man sköter en skog för att slå vakt om den biologiska mångfalden. Boken fick den kittlande titeln “En skog av möjligheter”.
Båda makarna har prisats för sina innovativa picklade plommon, och båda har ett brinnande intresse för att utveckla hanteringen av både bär och frukter.
– Just när det gäller blåbär så finns det så fantastiskt många användningsområden, säger Lena. Jag tycker om att pressa blåbär och göra en dryck av dem. Andra kokar sylt eller saft, eller gör vinäger av bären, eller varför inte en helt vanlig paj. En femte gör vin av blåbären.
Men om man är helt okunnig hur vet man var man ska leta efter bären?
– Jag skulle börja med att välja en gammal granskog, säger Ola. Gärna en som är lite fuktig.
Ska man plocka rent eller med bärplockare?
– Jag föredrar att plocka rent, svarar Lena och får medhåll av maken, som dock gärna bärgar lingonen med en bärplockare. Plockar man rent så slipper man det där med att rensa alla bären efteråt.
– Men frågar du en norrlänning så är det troligt att man föredrar en bärplockare. Och de ratar alla platser där blåbären inte hänger tätt sammanväxta med ett hjärtligt: Ähh.
Ett tips på en väldigt god blåbärsdryck har följande bas: Två liter blåbär (ska vara lika med cirka ett kilo) stompas eller mixas och blandas med en och en halv liter kokt och avsvalnat vatten.
– Låt den saften stå svalt i två dygn och söta sedan efter behov och lite försiktigt med antingen honung eller socker.
– Åh, det här är verkligen som att dricka blåbär, det är så gott, säger Lena. Och det går även att frysa i små portioner.
Det viktigaste, som makarna ser på saken, är att alls ta reda på skörden av blåbär. Inte bara låta den stå och sakta torka bort. Vilket förmodligen är lättare sagt än gjort, allra helst de år som det finns gott om bär.
– Jag vet att en del blåbär säljs till de baltiska staterna, där blåbären omvandlas till naturkosttillskott och så skeppas det tillbaka till Sverige. Fast nu mycket dyrare än tidigare.
Just i skrivande stund (fredag 12 juli) är det lite tidigt att tala om hur årets skörd ser ut att bli. Det ser väldigt lovande ut i de delar av Eskilstuna och Flen som jag tittat närmare på, men ju längre österut jag riktat blicken desto torrare.
För de som år efter år jobbar med att hämta hem skogens blåa guld är det lite för tidigt att starta årets första plockning.
– Återkom nästa vecka så vet jag mer hur det ser ut, säger en av plockarna jag talat med.
På Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kunde man förr om åren få en bärprognos.
– Men man gjorde valet att spara in på vårt anslag på cirka 350 000 kronor så för andra året i rad kan vi inte erbjuda en bärprognos, säger skogsforskaren Ola Langvall. Tyvärr.
– Men så mycket kan jag säga att det är stora skillnader på hur det ser ut även inom länen, även inom Sörmland.
Ola Langvall tror dock att allt som jämförs med fjolåret måste bli mycket bättre.
– De få bär som vi såg i fjol var små och väldigt svårplockade. Men allt hänger ihop med hur mycket regn man fått och får.