Granskning:Incidenterna ökar inom hemtjänsten

Avvikelserna tilltar på Sörmlands kommunala hemtjänstenheter. "Det här är inte hälsosam stress" säger undersköterskan Malin Björgum.

"Jag kan inte förstå att det ska vara 'fullt ös, medvetslös' i åtta timmar för så finns det inte någon annan som jobbar", säger undersköterskan Malin Björgum, som är aktiv i Kommunal.

"Jag kan inte förstå att det ska vara 'fullt ös, medvetslös' i åtta timmar för så finns det inte någon annan som jobbar", säger undersköterskan Malin Björgum, som är aktiv i Kommunal.

Foto: Bilbo Göransson

Sörmland2020-03-07 06:44

"Morgonmedicinen låg kvar i en äggkopp på köksbordet", skriver hemtjänstpersonalen som gör ett kvällsbesök hos en brukare. En annan kunde inte ge medicinen åt pensionären eftersom någon på avdelningen tappat bort nyckeln till medicinskåpet i brukarens lägenhet. Tidningen granskar avvikelserna i hemtjänsten i hela länet.

Stressen ligger bakom många avvikelser, säger Malin Björgum som är undersköterska i Oxelösund.

– Det finns ingen luft i systemet. Om duschen med exempelvis Stina eller Pelle tog längre tid, då finns inte den tiden kvar utan måste tas från andra som inte får sin tid, då blir det en negativ stress och ja, då blir det ju avvikelser, säger Malin Björgum.

Ytterligare en brukare i fjol hade inte fått hjälp med att gå till affären, en vanlig insats för gamla som fått hemtjänst beviljat, på en hel vecka. "[Brukarens namn] hade slut på frukost och mat och ingen hade återkopplat med anhöriga" står det i en rapport.

Avvikelserna, det vill säga anmälningar om utebliven eller felaktig vård, är fler inom äldreomsorgen under 2019 jämfört med året före. I Oxelösund gjordes 718 anmälningar i fjol jämfört med 614 året innan. I Katrineholm gjordes 1 243 anmälningar jämfört med 1 155 under 2018. I Eskilstuna gjordes 1 040 anmälningar jämfört med 977 året före. I Nyköping föll antalet avvikelser något sett till totalen, men antalet felmedicineringar ökade från 259 till 404. Även fallolyckorna ökade.

En pensionär i Eskilstuna skulle få två besök om dagen – klockan två på eftermiddagen och klockan åtta på kvällen – för medicinering. När kommunens hemtjänst gjorde sitt hembesök klockan två upptäckte de att brukaren inte hade fått något besök alls under dygnet som varit. Senaste medicineringen skedde alltså vid åttatiden på kvällen – två dagar tidigare.

Ytterligare en brukare hade blivit beviljad hjälp med att duscha, eftersom hen inte kunde duscha själv. Men sedan man bytte datasystem föll insatsen bort, och pensionären duschade inte på nästan tre månader. "Insatsen är återigen aktiverad" står det i avvikelserapporten.

En återkommande anledning till att brukarna inte fått rätt vård är ett problem med planeringsverktygen. Den tekniska utvecklingen går framåt vilket inneburit att man slipper en massa pappersarbete. Dessutom har många kommuner ett smartnyckelsystem, som innebär att man istället för nyckelknippa kan öppna dörrar med mobiltelefonen. Ett system som tyvärr inte alltid fungerar.

Ett sådant exempel inträffade den tolfte augusti. En patient på sjukhuset blev beviljad palliativ vård i hemmet, då han ville "dö hemma". Den artonde augusti anmälde sjukhuset att mannen fortfarande låg kvar på sin avdelning, eftersom hemtjänsten inte hade hämtat honom. Han hade fallit mellan stolarna i den digitala planeringen. Dagen därpå avled mannen – på sjukhuset.

När personalen dessutom måste springa snabbare mellan pensionärerna så finns större risk för misstag. Malin Björgum tycker att tidsplaneringen inte går ihop med de vårdinsatserna som de förväntas utföra. Då blir brukarna lidande, och då görs en avvikelserapport.

– Har man tre minuters restid mellan brukarna till exempel, och de där tre minuterna har gått och man fortfarande inte är framme, då börjar ju tiden ticka på innan man ska vara hos nästa, säger Malin Björgum som är undersköterska på nattpatrullen i Oxelösund.

Så gjorde vi granskningen

Södermanlands Nyheter begärde ut samtliga avvikelserapporter från 2018 och 2019, från samtliga kommuner och privata utförare i Sörmland. Vissa kommuner registrerar allvarliga incidenter för sig. Strängnäs har inte lämnat några uppgifter alls. I Trosa och Nyköping minskade anmälningarna, men i alla andra kommuner har de ökat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!