Ett nationellt projekt står modell för de aktiva insatsgrupper som finns i länet: i Eskilstuna, Nyköping och Oxelösund. Mest utvecklad är Eskilstunas verksamhet med en heltidsanställd samordnare. Sju ungdomar omfattas i dag av insatsen.
Syftet är att hjälpa dem bryta en destruktiv livsstil. Nyckeln är samarbete och att såväl ungdomarna som vårdnadshavarna samtycker till att sekretessen hävs. I Eskilstuna har socialtjänsten gått samman med polisen, skolan, arbetsförmedlingen, landstinget och kultur- och fritid för att hjälpa ungdomarna utifrån deras enskilda förutsättningar.
Samarbetet är en framgångsfaktor, tycker Mimmi Westanau, chef på socialtjänstens resursenhet ungdom och familj.
– Alla som på sitt håll kommer i kontakt med den enskilda ungdomen kan därmed på olika sätt hjälpas åt att förebygga risken för kriminalitet. Vi behöver förstås göra planeringar och göra om dem hela tiden. Men det är en del av problematiken.
Eskilstunas insatsgrupper fokuserar på ungdomar som är, eller riskerar att bli, tvångsplacerade på HVB- eller SIS-institutioner. Arbetet kan ge tydliga ekonomiska samhällsvinster, påpekar Westanau.
Anders Gölevik, polischef i Eskilstuna/Strängnäs, tycker att verksamheten har landat på en realistisk nivå.
– I början tog vi i grupperna oss an ungdomar som var för svårt hemfallna åt kriminalitet. Nu har vi sänkt ribban till dem som vi bedömer är i debuten av sin kriminalitet.
Behandlingstiden är sex månader till ett år. Men nätverket finns kvar så länge det bedöms nödvändigt.
– Vi ger inte upp. Det är vårt mantra, säger Westanau.
I Oxelösund startade verksamheten i liten skala för ett år sedan. Kommunpolisen Carina Torstensson ingår i nätverket runt en tonårstjej men får i dagarna ytterligare två ungdomar att jobba med. Torstensson har avsatt tid till flickan för att träffas, prata i telefon, promenera och ta en fika tillsammans.
– Men jag har funnits där också när hon begått dumheter. Då har jag skrivit anmälningar och kontaktat föräldrarna. Man måste vara lite jobbig.
I Katrineholm har socialtjänst, polis och skola precis kommit överens om att starta insatsgrupper. Socialchef Lorraine Fröberg räknar med snurr på verksamheten om ett halvår. Flen, Vingåker, Trosa och Gnesta har ingen verksamhet. I Strängnäs är den vilande.