Det säger Bettina Ouvrier, överläkare inom länets förlossningsvård, om den ekonomiska förstärkning som Landstinget Sörmland får från och med i år.
20,2 miljoner kronor ska Sveriges kommuner och landsting fördela till sörmländska kvinnors hälsa under två år. Största delen ska gå till förbättringar inom förlossningsvården. Men pengar ska också användas till satsningar på patientgrupper i socioekonomiskt utsatta områden. Det öppnar möjligheter att påverka sådana faktorer som enligt Ouvrier ökar riskerna för dödföddhet.
– Resurser till mödra- och förlossningsvården är självklart en grundförutsättning för att barnmorskor ska få tillräcklig tid till sina patienter, säger Sofia Säterskog vid Spädbarnsfonden.
Organisationen bedriver en intensiv kamp för att radera ut myten att minskade fosterrörelser i slutet av graviditeten är ofarligt. En parallell dras till mödravårdens och BVC:s massiva information om plötslig spädbarnsdöd på 90-talet. När nyblivna föräldrar uppmanades att lägga sina spädbarn att sova på rygg i stället för mage, skedde en kraftig minskning av dödsfall – från 140 per år till 14.
Minskade fosterrörelser har samband med att barnet föds för litet, men också med intrauterin fosterdöd. Många kvinnor har länge fått höra, även av sjukvården, att det är normalt med minskade rörelser mot graviditetens slut. Sådan information kan fördröja en undersökning – och riskera barnets liv.
Det menar professor Ingela Rådestad som de senaste åren har forskat om fosterrörelser.
– Vi undersöker nu om en metod för systematisk observation av rörelserna kan hjälpa den gravida kvinnan att lära känna sitt barns rörelsemönster. Många gravida söker vård för minskade rörelser men de flesta kan gå hem efter undersökning och föder i fullgången tid ett friskt barn. Samtidigt vet vi att flera som mist sitt barn har känt minskade rörelser ett par dygn innan de söker vård. Förhoppningsvis kan den nya metoden bidra till att rädda liv.