Under första kvartalet i år ökade e-handeln med 53 procent jämfört med samma period förra året, visar siffror från branschorganisationen Svensk handel. Totalt omsatte detaljhandeln 199 miljarder kronor det första kvartalet i år, varav e-handeln stod för cirka 34 miljarder kronor.
– Det är en exceptionell ökning som har med coronasituationen att göra. E-handeln har ökat snabbare än någon kunnat tro, beroende på att vi befinner oss i ett läge där vi inte ska besöka fysiska butiker i onödan samt hålla avstånd, säger Hans Tjernström Carraro, presschef på Svensk handel.
Samtidigt tror han inte att samma tillväxt som vi nu har sett kommer att hålla i sig. Anledningen är att samhället förhoppningsvis snart återgår till ett mer normalt tillstånd.
– Men vi tror fortsatt på en väldigt stark tillväxt när det gäller e-handel. Det intressanta blir hur många äldre som kommer att fortsätta e-shoppa när vi återgår till det mer normala. När man handlar på nätet första gången kan det vara en barriär för flera, men när man väl har lärt sig inser många att det är smidigt. Med det sagt tror jag att man kommer att fortsätta med vissa inköp på nätet, säger Hans Tjernström Carraro.
Hur gör man då för att handla på nätet på bästa möjliga sätt och till bästa pris? Det finns flera sätt. Ett av dem är att använda sig av någon prisjämförelsesajt, exempelvis Pricerunner eller Prisjakt.
Nicklas Storåkers är vd för Pricerunner. Totalt jämför företaget priser på över 2,6 miljoner produkter från fler än 6 000 butiker.
– Även om det är rea hos en butik kan det finnas ett lägre pris hos någon annan. Då är det bra att göra en sökning, säger han.
Trots att han framhåller att prisjämförelsen är viktig i konsumentens shoppingupplevelse, understryker han två andra saker.
– Vi har vissa saker som vi alltid rekommenderar. Till att börja med är det viktigt att veta vilka rättigheter man har. Ångerrätten gäller alltid 14 dagar från den dag man har mottagit varan. Sedan är det upp till varje butik att informera om på vilket sätt man kan returnera varan och få pengarna tillbaka. Dessutom är det viktigt att välja fakturabetalning om det är möjligt, så att man ser att varan verkligen dyker upp innan man har betalat. Det finns många etablerade betallösningar, säger Nicklas Storåkers.
Det är inte bara prisjämförelsen som är viktig för att hitta det lägsta priset. Att anmäla sig till butikernas nyhetsbrev är i och för sig kanske inte så lockande om du hatar att radera mejl. Samtidigt ger det ofta möjlighet till att få rabattkoder eller unika erbjudanden som du kan utnyttja på saker som du kanske ändå hade tänkt köpa.
– Rabattkoder är bra att kika efter. Det finns också olika sajter där man kan få återbäring efter sitt köp, vilket kan ses som ett alternativ till rabattkoder, säger Nicklas Storåkers.
Ett annat tips är att kontrollera att beställningen faktiskt innehåller rätt produkter innan man trycker på "genomför köp".
– Kolla en extra gång så att det är rätt storlek och rätt färg. Det är lätt hänt att det blir fel.
Hur ska man tänka kring vilka hemsidor på internet man ska handla från eftersom alla kanske inte är legitima?
– Det är bra att titta på butikens omdömen. Sedan kan man köpa varor från de butiker som man känner sig bekant med, exempelvis de som även har fysiska butiker som man kanske besökt tidigare, säger Nicklas Storåkers.