En handräckning innebär att en myndighet med våld eller tvång, genomför ett fattat beslut. Det kan till exempel vara att en person ska tvångsomhändertas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård eller tas omhand enligt lagen om vård av missbrukare, som är det vanligaste ärendet. Om myndigheten konstaterar att uppgiften inte kan lösas utan hjälp av polis, skickar de en begäran som polisen sedan är skyldig att utföra. Handräckningsärenden utgör en stor del av polisens arbete.
Enligt en ny tillsynsrapport från Rikspolisstyrelsen har handräckningarna ökat med 14 % sedan 2010. En ökning som enligt rapporten avspeglar sig även i Södermanland. Men Fredrik Wallén på Sörmlandspolisen menar att antalet handräckningar ligger relativt konstant men att det ibland blir toppar.
Enligt Thomas Redlund, chef för polisens länskommunikationscentral i Södermanland, tar handräckningarna mycket av polisens resurstid.
- Generellt sett så är det uniformerad personal i yttre tjänst som utför de här uppdragen. Deras arbetsuppgifter är annars ordning och säkerhet och trafikkontroll, säger Anders Kjaersgaard länspolismästare i Blekinge och inspektionsledare till rapporten.
Problemet med handräckningar har framförallt gällt att myndigheterna i vissa fall ansetts begära polisens hjälp för slentrianmässigt. Här har det ropats på bättre samverkan mellan myndigheter och polis. Sörmlandspolisen får i den nya tillsynsrapporten beröm från inspektionsgruppen för sin goda dialog med myndigheterna.
En annan fråga som diskuteras i den nya tillsynsrapporten är polisens rätt till mer information om personen som ska hämtas. Eftersom personer som blir aktuella för handräckning inte är misstänkta för något brott får polisen inte göra några slagningar i belastningsregistret. Sjukvård och socialtjänst får heller inte lämna ut all information, eftersom den omfattas av sekretess.
En orsak till att arbetet med handräckningar i Sörmland setts över är polismordet i Nyköping 2007 som skedde vid just en handräckning. Om situationen sett annorlunda ut om polisen haft mer information är omöjligt att säga.
- Utifrån vad som var möjligt att få hade man tillräckligt. Men det var så många omständigheter kring den händelsen att det är omöjligt att säga om det inte hade skett om man haft mer information. Klart är att den händelsen är en orsak till att arbetet med handräckningar setts över, säger Christer Sjöqvist, kommissarie vid Nyköpingspolisen.