Här är amatörpomologen Henriks bästa äppeltips

Trots några kalla majdagar samt en och annan objuden gäst i kärnhusen betraktar amatörpomologen och Strängnäsbon Henrik Elmberg 2020 som ett bra äppelår. "Det fina augustivädret gjorde sitt till och gav både arom och sötma till årets skörd", säger han.

Amatörpomologen Henrik Elmberg brinner för äpplen. Här delar han med sig av tips om hur träden ska skötas och vad frukten kan användas till.

Amatörpomologen Henrik Elmberg brinner för äpplen. Här delar han med sig av tips om hur träden ska skötas och vad frukten kan användas till.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-10-09 10:00

– Jag tycker att det har varit ett väldigt bra år – även om det skiftar kraftigt över landet. Larven rönnbärsmalen har varit i farten, men den utgör ingen egentlig fara. Ansatta äpplen mognar snabbare och håller inte lika länge, men de är fortfarande ätbara, säger Henrik Elmberg.

På lördag finns han på plats på Stora Lundby gård på Selaön där Maria Printz Emond och Marian Voigt ordnar Äppelfest.

– Jag och Agneta Andersson ska hjälpa besökarna att sortbestämma sin frukt och det brukar bli en hel del frågor.

För att göra det tittar Henrik Elmberg på äpplets form, utseende och färg.

– Äpplen har, i likhet med människor, fingeravtryck i form av unika kärnhus och kärnor. 

Han halvar ett rödgult maglemeräpple med en vass kniv innan han synar av, doftar och smakar på frukten.

– Vi vill gärna ha söta äpplen i Sverige och många glömmer bort aromen. Det är lite synd för det är den som ger djup i smaken.

Tidigare år har Henrik Elmberg bjudit tidningens läsare på uppskattade recept med bland annat äppelkaka, rugguggla och glögg. 

undefined
"Äpplen har, i likhet med människor, fingeravtryck i form av unika kärnhus och kärnor". På lördag finns Henrik Elmberg med på Äppelfest på Selaön och hjälper besökarna att sortbestämma sin frukt.

Till årets sittning har han dukat fram väldoftande äppelmarmelad, ugnsbakade äpplen och en knäckig äppelsmulpaj och han passar även på att slå ett slag för äppelmos utan socker.

– Det är superenkelt och smakar fantastiskt. Kärna ut och klyfta tre oskalade äpplen. Lägg dem i en kastrull med lite vatten i botten och koka dem mjuka. Avluta med stavmixern. Smaksätt om så önskas med kanel, kardemumma eller lite vaniljsocker. Pressa över några droppar citron så håller sig moset vackert dagar i kylen.

Henrik Elmberg hade gärna sett fler svenska äpplen i matbutikerna och han uppmanar alla som har egna träd att ta hand om sin frukt. 

– Lär känna dina äpplen och ha koll på när de mognar. Ta hand om frukten innan den hamnar på backen och blir dålig – då ligger de bara och lockar till sig djur.

RECEPTTIPS:

Mauds äppelsmulpaj

Smöra en ugnssäger form med 24–26 cm diameter.

Smält 125 gram smör med 2 teskedar stött kardemumma.

Rör i 1 deciliter strösocker. Tillsätt därefter 2 deciliter vetemjöl och rör om ordentligt. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt 2 deciliter havregryn.

Riv 6–8 små urkärnade äpplen av sorten Cox Orange (eller andra höstäpplen) och fördela i den smörade formens botten. Fördela smuldegen över så att den täcker frukten. Grädda långt ned i ungen på 200 grader i 30 minuter. Servera med vaniljglass och/eller grädde.

undefined
Ugnsbakade Ingrid Marie – en fröjd för gommen och minst sagt energigivande.

Ugnsbakade Ingrid Marie

Kärna ur 4–6 vinteräpplen av sorten Ingrid Marie och ställ dem hela och med skalet på i en ungssäker form.

Fördela och tryck i 100 gram smör i de urkärnade hålen, ringla över knappt en deciliter ljus sirap, en halv deciliter strösocker, 3 teskedar kanel och 1 tesked smulad rosmarin.

Baka i ugnen på 150 grader i 60 minuter. Ös äpplena med skyn innan servering och njut dem tillsammans med vispad grädde eller en klick creme fraiche.

undefined
Äppelsmulpaj och marmelad, av både äpple och päron, är några saker som med fördel görs med årets skörd.

Henriks vinnande päronmarmelad

Klyfta 1,5 kilo päron och lägg i en kastrull med lite vatten i botten. Pressa över saften från en citron och låt koka i 10 minuter utan lock. 

Tillsätt 4 deciliter syltsocker och en halv deciliter färsk strimlad ingefära. Rör om och låt koka ytterligare 5 minuter. 

Slå på 10 centiliter päroncognac och koka hårt i knappt tio minuter. 

Låt koket svalna något och mixa röran slät med en stavmixer.

Henriks skötselråd

Var noga med beskärning. Beskär träden juli, augusti eller september – om inte gör vinterbeskärning.

Håll stammarna rena från mossa och lav. Det är där ohyra trivs. 

Håll rent runt stammarna från gräs och hindra fukt att gå in i barken.

Montera gnagskydd runt stammarna på unga träd så fredar du dem mot harar och rådjur.

Investera i nya träd innan de gamla dött ut.

Sätt namnbricka på träden så att du vet vad det är för sorts frukt som växer på dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!