Nyligen redovisade Statistiska centralbyrån, SCB, nya siffror över hur många som väljer att plugga vidare på universitet eller högskola i olika kommuner i landet.
Statistiken visar att andelen ungdomar som fortsätter med eftergymnasiala studier i Sörmland är lägre än rikssnittet: I Nyköping hade 48,6 procent påbörjat en sådan utbildning fem år efter gymnasiet. I Eskilstuna var motsvarande siffra 54,5 procent och i Katrineholm 44,3. Rikssnittet ligger på 55,8 procent. Högst andel hade Danderyd, där 83,7 procent börjat på en högre utbildning fem år efter avslutat gymnasium.
Samtidigt är ungdomsarbetslösheten högre i Sörmland, än i riket som helhet. Medan 11,8 procent av ungdomarna i länet var arbetslösa i november förra året, gällde detsamma bara för 8,1 procent av alla ungdomar i Sverige, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Och generellt sett är arbetslösheten lägre bland dem som har en akademisk utbildning, än bland dem som bara har gymnasieexamen.
Ändå framhåller Erik Karlsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Sörmland, att det inte i första hand är bristen på akademisk utbildning som gör att unga inte får jobb. Det helt avgörande är i stället att avsluta en gymnasieutbildning.
– Tittar man på genomförd yrkesutbildning så är det en otroligt stark kompetens i Sörmland, eftersom vi har väldigt många yrkesgrupper där yrkesutbildning på gymnasiet är tillräckligt bra, säger han.
Trots att arbetslösheten bland unga är högre i Sörmland än snittet för Sverige, så har den minskat under det gångna året.
– Vi har haft en väldigt bra trend i Sörmland under 2022, säger Erik Karlsson.
Dessutom pekar mycket på en fortsatt gynnsam arbetsmarknad, eftersom det är brist på arbetskraft inom många yrken. Det gäller förstås även, men inte bara, yrken som kräver just högskoleutbildning.
– Vi vet att många av våra framtidsyrken kräver eftergymnasial kompetens, säger Erik Karlsson.
En anledning till att relativt få i städer som Nyköping väljer att plugga vidare, kan vara att det inte finns någon högskola här. Att flytta eller pendla för studier är en tröskel, konstaterar Erik Karlsson. Han pekar på att man försöker underlätta för Nyköpingsbor att ändå plugga vidare genom Campus Nyköping, som samarbetar med universitet och högskolor.
Caroline Sandberg är studievägledare vid Mälardalens universitet. Enligt henne är det inte alla ungdomar som frågar just om möjligheterna till jobb, när de funderar på vilken utbildning de ska välja. Även andra saker, som intresse och fallenhet, spelar förstås in.
– Men för den som känner att det är väldigt viktigt att det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden, så finns det bra prognoser, säger Caroline Sandberg.
Några utbildningar ger nästan garanterat jobb. Dit hör yrken inom hälso- och sjukvård, som sjuksköterskor och inom teknik, som olika ingenjörsutbildningar. Även lärare är ett stort bristyrke.
– Här finns det väldigt bra möjlighet att få jobb, konstaterar Caroline Sandberg.
Arbetsförmedlingen listar även bland annat systemanalytiker och IT-tekniker, arbetsterapeuter, tandläkare, poliser och barnmorskor som yrken som kräver högskolutbildning och där chanserna till jobb är mycket goda. Till bristyrken som inte kräver någon högskoleutbildning hör undersköterskor, byggnads- och ventilationsplåtslagare, målare och snickare, bland annat.