Sörmland har högst dödlighet i cancer bland kvinnor

Sörmland har högst dödlighet i cancer bland kvinnor och tredje högst dödlighet bland män i landet. Bakom de dystra siffrorna döljer sig allt i från socioekonomisk utsatthet och kulturkrockar till stillasittande och problem att nå ut till de som behöver.

Dödligheten i cancer för kvinnor är högst i Sörmland. Det finns mycket att göra för att ändra på det menar Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och Arja Läppänen, samordnare för cancerpreventionen i Region Sörmland.

Dödligheten i cancer för kvinnor är högst i Sörmland. Det finns mycket att göra för att ändra på det menar Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och Arja Läppänen, samordnare för cancerpreventionen i Region Sörmland.

Foto: Christine Olsson/TT/ Claudio Bresciani / TT/Joakim Serrander

Sörmland2023-02-08 15:03

Dödligheten i cancer minskar i Sverige, de positiva nyheterna kunde Cancerfonden presentera i slutet på 2022, grundat på statistik från Cancerregistret. Men för Sörmlands del är det trots allt mindre rolig läsning, länet hade 2021 högst dödlighet i cancer för kvinnor och tredje högst dödlighet bland män.

När det gäller kvinnor, där bröstcancer är den vanligaste cancerformen, dog 200 personer per 100 000 invånare i Sörmland 2021. Och när det gäller män är prostatacancer vanligast och 258 personer per 100 000 invånare dog 2021 enligt statistiken.

Ulrika Årehed Kågström är generalsekreterare på Cancerfonden och boende i Strängnäs. Varför siffrorna i hennes hemlän ser så dystra ut ser hon inget enkelt svar på utan en djupare analys.

– Det kan finnas genetiska skillnader, miljömässiga faktorer, saker i närområdet som påverkar, arbetsmiljön, livstilsfaktorer eller närheten till vården. Eller om man går till sina kontroller, till exempel mammografi, när man blir kallad till dem, säger Ulrika Årehed Kågström.

undefined
Ulrika Årehed Kågström är generalsekreteraren för Cancerfonden.

Det sistnämnda är av stor vikt. Om man upptäcker cancer eller förstadier till cancer tidigt så är både möjligheten till skonsammare behandlingar och chansen till att bota sjukdomen större. Det handlar bland annat om mammografi, gynekologisk cellprovtagning och avföringsprov för kontroll av tarmcancer för alla som fyllt 60 år.

– Vi vet att det är skillnader mellan regioner och mellan utbildningsnivåer och inkomst, här är det viktigt att Sörmland tittar så att man når ut till alla.

Hon är tydlig med att hon tycker att cancervården i Sverige och Sörmland är bra, men att det finns förutsättningar för hemlänet att ligga betydligt bättre till är hon övertygad om.

– Vill vi nå visionen att bekämpa cancern och få fler att överleva så finns det mycket mer vi kan göra. Både nationellt och specifikt i Sörmland, säger Ulrika Årehed Kågström.

undefined
Att nå ut till alla kvinnor och få dem att göra mammografi är en nyckel till att få ner dödligheten.

En sak som hon lyfter fram är att lära av de som är bättre.

– En uppmaning är att regionen tittar på vad det kan vara för underliggande orsaker som kan finnas här i Sörmland för de här siffrorna. Och titta på andra län som har bättre siffror, finns det något att lära av dem?

Forskning visar att så mycket som 40 procent av all cancer kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Rökning är en given riskfaktor, en annan som ökar risken för många cancerformen är övervikten.

– Mer än halva den vuxna befolkningen och vart femte barn har övervikt eller fetma. Den största ökningen sker i åldern 16 till 29 år. Det är en känslig fråga och här räcker det inte med information, här måste man skapa samhälleliga förutsättningar. Göra det enklare för oss att leva mer hälsosamt utan pekpinnar. Där kan regionen ta större ansvar och satsa mer.

Arja Leppänen är samordnare för cancerpreventionen i Region Sörmland och utsågs till årets cancernätverkare 2020. Hon skriver under på att övervikt, rökning och alkohol är stora riskfaktorer.

– Vi jobbar aktivt med folkhälsan och levnadvanan och att öka kunskapen hos befolkning om vad man själv kan göra för att må bra och hålla sig frisk, säger Arja Leppänen.

undefined
Arja Leppänen är samordnare för cancerpreventionen i Region Sörmland

Det finns en tydlig koppling mellan socioekonomisk utsatthet, låg utbildning och låg inkomst, och ökad risk för cancer. I Sörmland är den gruppen relativt stor och i den finns många med utomnordiskt ursprung.

– Det finns kulturella skillnader hur man ser på förebyggande åtgärder. Jag har hört från många kvinnor att de är rädda att få cancerbesked, cancer är stigmatiserat i många kulturer. En del tror satt det smittar och att man kan få cancer bara av att säga ordet, säger Arja Leppänen.

Hösten 2019 införde Arja Leppänen hälsoinformatörer runt om i Sörmland för att informera om cancerprevention. Totalt finns 200 informatörer med fokus på områden som Fröslunda, Skiftinge och Årby i Eskilstuna, samt Brandkärr i Nyköping.

– Där vi har stor mångkulturell population ser vi att kvinnor inte deltar i mammografi i lika stor utsträckning som nordiska kvinnor. Vi har speciella aktiviteter där vi informerar kvinnor hur viktigt det är och att det är gratis, säger Arja Leppänen.

Hon hoppas att informationskampanjen kommer synas i statistiken vad det lider.

– Det ska bli roligt att se om några år om vi har lyckats öka deltagandet i screening och sänka dödligheten bland kvinnor som ett resultat.

Fler drabbas – fler botas

Allt fler drabbas av cancer. 2021 fick 68 000 svenskar en cancerdiagnos. Prognosen säger att den siffran kommer att stiga till 100 000 när vi nått 2040.

Samtidigt besegrar fler och fler cancern tack vare bättre vård och förebyggande arbete. Som exempel överlevde sex av tio en bröstcancerdiagnos på 80-talet, i dag överlever nästan nio av tio. 

Källa: Cancerfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!