– Det är jättebra att de kan använda Skärborgarnas hus för vaccin.
Det säger Mikael Karlström, ordförande i Trosa folkets hus-förening, som driver Trosa Bio i Skärborgarnas hus.
– Att vi inte kan visa bio får vi leva med. Vi ställer gärna upp för kommunen och för regionen, säger Mikael Karlström.
Skärborgarnas hus i Trosa är en av de lokaler som Region Sörmland nu har säkrat för vaccineringen mot covid-19.
Just nu pågår vaccinering mot inom äldreomsorgen och för personer med hemsjukvård och hemtjänst samt för vårdpersonal.
Men när massvaccineringen drar igång på allvar senare i vår kommer betydligt fler personer att behöva vaccineras samtidigt. Omkring 100 000 sörmlänningar ingår i gruppen 18-69-åringar som ska erbjudas vaccin då, i det som kallas fas fyra av vaccineringen.
Inför detta har Region Sörmland nu alltså säkerställt lokaler i länets samtliga kommuner för att kunna genomföra vaccineringen.
Enligt Region Sörmland handlar det om lokaler som står tomma eller som just nu inte kan användas på grund av pandemin.
I Nyköping kommer Träffen och Hjortensbergskyrkan att kunna användas. Kyrkan håller sina gudstjänster digitalt under pandemin och kyrkan står därför ofta tom, förklarar Pelle Rosdahl, pastor och föreståndare.
– Det känns alltid bra att hjälpa till. Det sluter cirkeln i kyrkan, kyrkan har alltid varit intresserad av sjukvård – inspirerad av Jesus naturligtvis, som själv använde mycket av sin tid till att bota sjuka och hjälpa dem som hade det svårt, säger Pelle Rosdahl.
I Oxelösund blir tidigare Svedlindhs klädbutik, som ska flytta, vaccinationslokal.
– Det känns jättebra. Det är tråkigt med tomma lokaler och det här är en så positiv grej. Det är vaccinet vi går och väntar på, äger Lenita Holmgren som äger Svedlindhs.
I Gnesta kommer Tennishallen att användas.
Innan lokalerna kan börja användas för vaccinering återstår en hel del förberedelser, enligt regionen. Lokalerna måste ställas i ordning på lämpligt sätt och utformas så att det inte uppstår trängsel i samband med vaccineringen.
– De ska inredas så att det inte bara är en stor, kal lokal. Det blir någon sorts bås eller skärmar, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland.
Dessutom måste hänsyn tas till att de som fått vaccin ska övervakas under 15 minuter efter att de fått sin spruta. Även här måste det ordnas så att det inte uppstår trängsel.
Samtidigt som regionen nu har säkrat lokaler för att kunna genomföra vaccinationerna under våren, pågår en upphandling av privata vaccinatörer. Hur många privata vaccinatörer som erbjuder sig, och hur stor kapacitet dessa har, återstår dock att se. I vilken utsträckning de lokaler som regionen nu har skaffat sig tillgång till kommer att behöva användas beror också på hur stor del av vaccinationen som kommer att utföras av de privata aktörerna.
Region Sörmland räknar med att börja vaccineringen i fas fyra i maj.
– Det vore så klart bra om det kom igång tidigare, men det är det vi planerar för nu, säger Fredrik Gustavsson, som framhåller att allt hänger på hur många doser vaccin som levereras.
I övriga kommuner kommer följande lokaler att kunna användas:
Eskilstuna: Pingvinen Parken Zoo, Lokomotivet Munktellområdet
Flen: Amazon
Katrineholm: Lokal Västgötagatan 16
Strängnäs: Idrottshallen Campus
Vingåker: Gamla fritidsgården