Hårdtryck på häktet – misstänkta kan flyttas från länet

Sörmlands enda häkte byggdes ut rejält i våras, men belastningen från Trojan Shield-operationen gör att platserna knappt räcker till.

32 platser på Arnöanstalten byggdes i våras om till häkte. Totalt finns 66 häktesplatser i Sörmland, samtliga i Nyköping.

32 platser på Arnöanstalten byggdes i våras om till häkte. Totalt finns 66 häktesplatser i Sörmland, samtliga i Nyköping.

Foto: Jens Alvin

Sörmland2021-06-12 19:20

– Läget är under kontroll men det är ett otroligt högt tryck, vilket påverkar både klienter och personal, säger Thomas Strid, chef för Arnöanstalten och häktet i Nyköping.

Häktet är det enda i Sörmland. Hit förs alltså alla misstänkta som häktas i Eskilstuna eller Nyköpings tingsrätt. På grund av den tidigare omvittnade platsbristen byggdes häktet i Nyköping ut i våras. Antalet platser fördubblades nästan när en del av Arnöanstalten byggdes om till häktesplatser.

Nu finns det 66 platser fördelade på polishusets häkte och Arnöanstalten. Men läget är fortsatt ansträngt och nu ska det göras plats åt ytterligare elva personer efter Trojan Shield-häktningarna.

– Vi jobbar med det här dagligdags, från timme till timme. För att kunna flytta runt personer inom regionen, eller utanför regionen, så har vi regionala platssamordnare både på anstaltssidan och häktessidan, de har en övergripande syn.

Problemen med överfulla häkten har blivit än mer påtaglig i samband med Trojan Shield-operationen.

Lennart Palmgren, Kriminalvårdens direktör för anstalt, häkte och frivård, säger till nyhetsbyrån TT att tidpunkten ur deras perspektiv är "sämsta tänkbara" eftersom det redan är i princip fullt på landets alla häkten.

Skulle läget bli akut kan alltså personer som häktas i Sörmland behöva flyttas till andra delar av landet.

– Blir det svårt att hantera läget så får vi titta på om personerna kan flyttas till häktet i Uppsala eller Örebro, säger Thomas Strid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!