– Nu generaliserar jag lite. Men min uppfattning är att de har märkt att det går att sälja mycket och kanske tar in hästar lite urskiljningslöst.
Ridskolan i Katrineholm har 25 hästar i stallet i Trolldal.
– Vi byter ut i genomsnitt en ponny och en stor häst per år. Vi letar faktiskt just nu efter en ny, säger Annette Karlsson.
Hon vill helst köpa svenskfödda hästar men säger att det blivit allt svårare. I år är det tuffare än någonsin.
– Man hänger på annonssajter och försöker komma först. Idealet är en svenskfödd tävlingshäst som kanske inte riktigt räcker för tävling men är sund och frisk.
Trycket efter hästar kan ha flera förklaringar, säger Karolina Lagerlund, vd för Hästnäringens nationella stiftelse, HNS.
– Jag skulle inte säga att det råder akut brist men många säger att det har blivit svårare att hitta häst. Det kan bero på att fler letar just nu. De kan till exempel ha sparat pengar nu under pandemin, det har vi ju sett på andra djurslag.
Hon säger att det var en nedgång i antalet betäckningar runt 2011-2014. Följden blev förstås färre föl att föda upp och utbilda till färdiga ridhästar. Vissa bedömare förklarar nedgången med finanskrisen.
– Det kan förstås vara en anledning. Men jag är inte beredd att dra den slutsatsen. Det kan också handla om ändrad inriktning
Flera vittnar om att de hästar som bjuds ut av hästhandlare knappt hinner vända i boxen innan de säljs vidare.
– Bestämmer vi oss inte direkt kommer det en annan ridskola och köper dem nästa dag. Hästhandlarna hinner inte känna på hästarna innan de säljs, säger Annette Karlsson vid ridskolan i Katrineholm.
Tidigare var det lättare att byta hästar som inte passar i verksamheten, säger hon.
– Det var lite av en hederskodex bland hästhandlarna. Det sägs att vi får byta nu också men det blir oftast inte bättre. Det kommer mängder av importhästar som inte håller måttet.
Hon pekar på etiska problem när hästar skickas tillbaka för att säljas vidare både två och tre gånger för att de inte fungerar.
– Jag har flera gånger låtit bli att lämna tillbaka hästar som inte passat i verksamheten. Istället har jag omplacerat dem till personer jag litar på för att de inte ska bli en handelsvara och fara illa.
När tillgången på svenskfödda hästarna tryter är hästar från Irland ett bra alternativ säger Annette Karlsson.
– Irländarna föder upp hästar för att sälja och exportera. Hästarna är oftast rätt outbildade men friska. Holländare, tyskar och belgare föder inte upp hästar för att sälja vidare, deras ändamål med aveln är att producera väldigt bra hästar till sig själva. De som inte duger exporteras. Det är i alla fall så jag ser det.
Hon skulle gärna se att fler svenska uppfödare satsade på att ta fram sunda "bashästar", samtidigt som många av dem som sysslar med avel drömmer om att få fram exceptionella tävlingshästar med nerv, spektakulära gångarter och exteriör.
I våras kunde Katrineholms ryttarförening köpa två svenskfödda gotlandsruss.
– Det känns fantastiskt, säger Annette Karlsson.
Elitryttaren Emelie Brolin på Brolötens dressyrcentrum mellan Stjärnhov och Sparreholm säljer en handfull ponnyer varje år. Hon köper in hästarna från Irland och utbildar dem till försäljning och den egna ridlägerverksamheten.
– Vi säljer "förstaponnyer" som är utbildade och ridna av vuxna. Det finns en stor efterfrågan nu efter corona. Det ringer många och jag har faktiskt svårt att hinna tillgodose alla provridningar. Jag kan max ta emot fyra-fem spekulanter i veckan. Jag vill ju också hinna rida hästarna emellan så att jag kan ge en ärlig bild av dem.
Emelie Brolin bekräftar att hästarna har blivit dyrare.
– Nu ligger priserna mer på marknadsvärdet. För oss är det bra, vi lägger så mycket tid och pengar på att utbilda hästarna och nu kan vi få tillbaka det vi har lagt ner. Men vi är inte hästhandlare, det är ridlägerverksamheten vi lever på. Och när vi säljer en ponny måste det vara hundra procent matchning, ryttaren ska vara nöjd hela vägen.
Förr hade uppfödare och privata säljare ett visst motstånd mot att sälja hästar till ridskolor, säger Annette Karlsson.
– De trodde att det skulle bli tråkigt för hästarna men attityderna har ändrats. Nu vill fler och fler sälja till en bra ridskola där det finns utbildad personal eftersom de vet att hästarna blir välskötta.