Camilla Lundgren och hennes två australian shepherd-hundar är ett av bara sex ekipage i Sverige som är utbildade i granbarkborresök. Hundarna sniffar sig snabbt fram till de drabbade träden, något som kan rädda både miljövärden och ekonomiska belopp.
– Det sparar tid och pengar för skogsägaren, säger Camilla Lundgren.
Granbarkborren är ett gissel i granskogen. De fyra millimeter långa skalbaggarna har förmågan att döda stora friska träd. Men helst går de på träd som är försvagade eller redan ligger ner.
Förra årets torra sommar var perfekt för barkborren. Granarna med sina grunda rotsystem torkade ut. Skogsbränder gick hårt åt många skogar och dessutom förbjöds skogsägare att ta in maskiner i skogen för att ta ut drabbade träd, på grund av brandrisken.
Samtidigt njöt granbarkborren i värmen och kunde svärma både två och tre gånger, mot normala en gång. Enligt regeringen uppskattas 3–4 miljoner kubikmeter skog, värd miljarder, ha förstörts av granbarkborren efter torkan 2018. De små insekterna förstörde mer skog än alla skogsbränderna. Värst drabbade är de östra delarna av Götaland och stora delar av Svealand.
– Alla var jätterädda för hur den här sommaren skulle bli. Men den har varit bra i och med att det regnat och varit olika varmt. Det är stora angrepp här, men det kunde ha varit mycket värre, säger Camilla Lundgren när hon går runt i den sörmländska skogen.
Barkborrehanarna letar upp ett träd, borrar sig in i barken och sänder ut en doft som lockar dit fler hanar för att hjälpa till. Trädet försöker försvara sig genom att utsöndra kåda.
– Lyckas de borra sig in så är det kört för trädet, säger Camilla Lundgren.
När de borrat långa gångar under barken lockar de till sig honor med en annan doft. Honorna lägger sina ägg i gångarna. Äggen kläcks till larver som äter av trädet tills de förpuppas till nya barkborrar.
Alla dessa dofter som barkborrarna sänder ut, kan en hund lätt lära sig att känna igen.
– Det gör att de kan hitta ett angrepp tidigt. Redan en timme efter att hanen börjat borra kan hunden hitta trädet på 100 meters håll.
Camilla och hennes hundar, som är uppfödda i Hälleforsnäs och Eskilstuna, har certifierats vid Snifferdogs, som är det enda företaget som utbildar granbarkborrehundar i Sverige.
– Vi har tävlat i bruks och lydnad tidigare, så inlärningen gick fort, säger hon.
Camilla Lundgren säger att alla hundar kan lära sig att känna igen granbarkborrens dofter, men det krävs betydligt mer för att bli en bra granbarkborrehund.
– Hunden springer lös och vi rör oss över jättestora ytor. Det krävs väldigt hög motivation och arbetsmoral hos hunden. Både hunden och ägaren måste orka jobba i åtta timmar.
En som upplevt hur granbarkborrehundarna jobbar, är Lennart Berglund, som äger skog utanför Katrineholm. Han misstänkte att hans skog kunde vara drabbad, efter att grannen fått 60 träd angripna av granbarkborren i fjol.
– Jag gick med dem i skogen i två dagar. Som en promenad. Plötsligt fick hunden ett helt annat kroppsspråk och sprang och satte sig vid trädet.
Han uppskattar att hundarna hittat runt 800 drabbade träd i hans skog.
– Hade vi inte hittat dem hade borrarna gått på ytterligare 6 000 träd. Tack vare hundarna har vi lyckats stoppa föryngringen, säger Lennart Berglund.
Axel Sjölin, produktionsledare på skogsägarföreningen Mellanskog i Sörmland, säger att angreppen av granbarkborre kan bli kännbara för skogsägarna
– Man kan tvingas avverka i förtid, eller mer än man hade planerat.
Det innebär ett ekonomiskt avbräck för skogsägaren.
– Om träden har börjat torka och dö blir de knappt hälften så mycket värda, säger Axel Sjölin.
Även resten av Europa är drabbat av barkborren. Därför finns ett stort utbud av virke som sänker priserna, även på friska träd.
Överutbudet leder också till långa köer till sågverken, vilket tvingar skogsägare att låta träden stå kvar i skogen och därmed tappa i värde. Det viktigaste för att skydda skogen är att få ut träden.
– Barkborrarna är förtjusta i vindfällda träd och de sprider sig därifrån, säger Axel Sjölin.
Andra knep är doftfällor och att sätta lövträdsdoft på granarna.
Att granskogens framtid i Sverige skulle vara hotad tror dock inte Axel Sjölin.
– Jag tror absolut att vi kommer att ha kvar granskogen, men man tar en stor risk om man låter den bli gammal, eftersom barkborrarna främst går på försvagade träd. Men granskog är fortfarande mest ekonomiskt och man ska inte avskräckas så länge man har granen på en mark där den trivs.