"Hjälp mig 112, snowracern är borta!"

Under nyårsnatten blir operatörerna på 112 fullkomligt nerringda. Men många samtal handlar definitivt inte om liv eller död.

SÖRMLAND2015-12-30 15:51

Antalet samtal till nödnumret 112 är nästan tre gånger så många efter tolvslaget på nyårsnatten, jämfört med en vanlig natt. I Södermanland handlade det 2014 om 301 samtal, att jämföra med 100 under en vanlig torsdag-fredag. Men det är långt ifrån alla nödsamtal som är av allvarlig karaktär under nyårsnatten. Det kan ställa till problem eftersom som någon som svävar i livsfara kanske inte hinner få den hjälp den behöver.

– Dessvärre är 40 procent av alla samtal till 112 inte verkliga nödsamtal, utan handlar om situationer som inte är akuta. Då rekommenderar vi att man ringer andra viktiga samhällsnummer, så att de som är i verklig akut nöd kan få snabb hjälp, säger Gunnar Bergström, tjänsteägare 112, SOS Alarm.

Allra mest stressade blir man i Jämtland. Där rings det nästan fyra gånger fler samtal än vanligt till 112 på nyår. Minst rings det från Jönköping.

Några exempel på samtal till SOS Alarm:

En kvinna som tappat bort nycklarna kan inte komma in i bostaden. Hon vill gärna att 112 ska hjälpa till.

En annan kvinna berättar att sonen tappat bort sin snowracer. Kvinnan undrar om inte SOS Alarm kan lokalisera leksaksfarkosten.

"Varför är det så mörkt på gatan?" frågar en man då det är strömavbrott. SOS-operatören hänvisar mannen till 113 13, informationsnumret vid olyckor eller kriser.

En annan man har problem att få fjutt på nyårsraketerna. När de inte fungerar vill han reklamera dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!