Efter fem år i rad med minskad ungdomsarbetslöshet bröts den positiva trenden under våren 2018 för att plana ut ett år senare. Sedan vårens coronautbrott har arbetslösheten skenat och i juli var 164 200 ungdomar mellan 15–24 år arbetslösa. Sedan mätningen har siffrorna försämrats ännu mer och enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer den nå sin topp i början av nästa år.
– Min gissning är att ungdomar, även efter corona, kommer ha väldigt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden under en lång tid framöver, säger Sam Farsani, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Sörmland.
Förutom att erbjuda stöd och matchning till ungdomar som skriver in sig samarbetar Arbetsförmedlingen med såväl kommunen som utbildningsväsendet och företag som kan erbjuda praktik.
I Sörmland ligger ungdomsarbetslöshet drygt två procent över rikssnittet och har under våren ökat i samtliga av länets kommuner. Eskilstuna och Flen tynger statistiken, medan Trosa och Gnesta kommun sticker ut i en mer positiv bemärkelse.
– Det är en väldigt stor grupp arbetslösa ungdomar som saknar såväl grund- som gymnasieutbildningutbildning., säger Sam Farsani.
I länet är 3 614 ungdomar registrerade som arbetslösa. Det är en ökning med 868 personer eller 31,6 procent jämfört med för ett år sedan. Av dessa saknar cirka 1 200 gymnasieutbildning.
Bilden för Katrineholm, Nyköping och Strängnäs liknar den för riket, både vad gäller ökningstakt och nivån på ungdomsarbetslösheten. Orsakerna till att just unga har svårt att etablera sig på arbetsmarkanden är flera och kan inte enbart härledas till konjunkturen. Turordningsregler och otillräcklig utbildning gör att många hamnar utanför.
– Det är ett bra läge att passa på att utbilda sig. Bara att ha en komplett gymnasieexamen gör stor skillnad, säger Sam Farsani och fortsätter:
– Jag har aldrig tidigare varit med om ett så högt söktryck på nya tjänster som kommer ut och då har jag ändå arbetat med rekrytering i snart 20 år, säger han.
Mia Malmqvist och Pontus Skogsberg, båda 19 år, jobbar på Ica Maxi i Eskilstuna sedan förra våren. Så här i backspegeln är de glada att de tog chansen när läget dök upp.
– Jag hade först tänkt att plugga vidare, men har ännu inte bestämt mig för vad. Det ger sig, säger Mia Malmkvist som arbetar 30 timmar i veckan med att plocka varor till butikens onlinekunder.
Hon fick inledningsvis ett sommarjobb på Ica Maxi för att därefter erbjudas en fast tjänst.
– Det gäller att ha lite tur, men det är också nödvändigt att våga ta sig ur sin komfortzon. Ta kontakt med olika arbetsgivare och visa att du är villig att lära dig. Här värdesätts initiativförmåga och effektivitet och det tycker jag är bra.
– Att ha ett jobb betyder väldigt mycket och arbetslivserfarenhet ska man aldrig tacka nej till. Jag utvecklas varje vecka och det kommer jag att ha nytta av även i framtiden.
Pontus Skogsberg jobbar cirka tio timmar i veckan i mejeriavdelningen och tycker att det är lagom. Tidigare i veckan blev han antagen till fastighetsmäklarprogrammet på Högskolan i Gävle och hoppas kunna kombinera distansstudierna med arbete.
– Jag hade planer på att jobba ett år innan studierna, men när jag kom in så var det bara att hoppa på. Det känns väldigt bra att kunna jobba samtidigt och inte behöva ta studielån.