Högskoleprov mitt under pandemin: "Förekommer oro"

Mitt under den tredje vågen av pandemin ska högskoleprovet genomföras nu till helgen. "Det förekommer oro, det är oundvikligt", säger Jessika Hedén pressansvarig på MDH.

På lördag genomförs den första av vårens två högskoleprov. "Det är en utmaning att anordna ett högskoleprov mitt under en pandemi", säger Jessika Hedén, pressansvarig på MDH.

På lördag genomförs den första av vårens två högskoleprov. "Det är en utmaning att anordna ett högskoleprov mitt under en pandemi", säger Jessika Hedén, pressansvarig på MDH.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sörmland2021-03-11 20:30

På lördag genomförs vårens första högskoleprov. I Eskilstuna skriver 353 personer provet, i Nyköping 168 och i Katrineholm 168. För att säkertställa ett smittsäkert arrangemang har provet delats upp i två omgångar, för de som inte fick chansen nu återstår ett andra prov som genomförs den 8 maj. Hur många som får genomföra provet i maj är ännu inte klart.

Totalt har Mälardalens högskola 1 227 provskrivare på de orter de ansvarar för och är utspridda på 79 lokaler. Förutom i Sörmland genomförs proven också i Västerås och Köping.

För att säkerställa att rekommendationer från Folkhälsomyndigheten följs och att hindra smittspridning uppfylls har MDH vidtagit flera åtgärder.

– Vi har vakter i alla lokaler samt i korridorer, som bär visir och har munskydd. De har som uppgift att säkerställa att avstånd hålls och att det inte uppstår trängsel. I salarna där provet skrivs gäller att det är minst två meter mellan personerna. Universitets- och högskolerådet har också gått ut med information om att alla deltagare bör använda munskydd i lokalerna när högskoleprovet görs. Det finns självklart också handsprit i lokalerna, säger Jessika Hedén pressansvarig på MDH.

Hur ställer ni er till att högskoleprovet genomförs under en tredje smittspridning och sker så kort efter sportloven? 

– Det är en utmaning att anordna ett högskoleprov mitt under en pandemi, men vi behöver förhålla oss till det beslut regeringen har fattat. Vi kommer att göra vårt yttersta för att hjälpa Universitets- och högskolerådet, som ansvarar för provet, för att det ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt och att provdeltagarna ska känna sig trygga, säger Jessika Hedén.

Känner ni eller er personal någon oro vad gäller smittspridning?

– Det är oundvikligt att det inte förekommer en oro när vi befinner oss i en pandemi, men vi kommer att göra allt vi kan för att det ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt och att alla ska känna sig trygga.

Har samordningen gått smidigare nu i vår med tanke på den erfarenhet ni drog efter höstens högskoleprov?

– Ja, samordningen har varit enklare tack vare att vi haft mer tid på oss för våra förberedelser.

 Vad gör ni om någon dyker upp med symptom?

– Vi kommer att rekommendera personen att åka hem för att kurera sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!