När det var som tuffast i våras vara bra tre av regionens 22 operationssalar igång. Sedan sommaren har det dock gått bättre, enligt regionen. Under vecka 51 utförde Sörmlands tre sjukhus operationer motsvarande 87 procent av en normal vecka, enligt SPOR, Svenskt perioperativt register.
Siffran är bäst i landet, och flera andra regioner ligger under 40 procent i operationskapacitet.
– Jag skulle säga att vi är ganska unika. Vi hade en väldigt tydlig plan att komma igång med operationerna den 1 september, säger Bo Tideholm, divisionschef för kirurgi på Region Sörmland.
En stor anledning till att Sörmland lyckats hålla operationstempot uppe är att man fick ut semestrar under sommaren, menar Tideholm.
– Många andra flyttade fram sommarens semestrar till september, men vi hade inget kvarsläpande och kunde komma igång direkt. Det har gjort att vi under hösten och även nu den sista tiden har lyckats upprätthålla hög operationsverksamhet, säger han.
Enligt en rapport från Socialstyrelsen genomfördes 90 000 färre operationer i landet mellan mars och augusti, jämfört med ett normalt år. Vårdskulden har debatterats flitigt under året, och även i Sörmland har patienter fått sina operationer framskjutna. Främst handlar det dock om höftoperationer som inte är tidskritiska då canceroperationer har prioriterats.
– I våras puttades en del canceringrepp framåt ett par veckor, när det var som jävligast. Men nu kommer man till behandling, säger Bo Tideholm.
Under hösten har regionen märkt en ökning av framför allt bröstcancerfall. Det kan bero på att mammografin pausades en tid, eller på att personer känt av knölar men inte vågat söka vård på grund av smittspridningen. För att komma ikapp har regionen börjat operera patienter med misstänkt bröstcancer även på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, utöver Mälarsjukhuset i Eskilstuna där operationerna brukar göras.
Enligt färsk statistik från Socialstyrelsens cancerregister upptäcktes 1 964 tumörer i Sörmland förra året. Det är en ökning med en knapp procent jämfört med 2018, men de senaste tio åren har antalet cancerfall ökat med 16 procent i länet.
– Generellt räknar man med en kontinuerlig ökning på sex procent årligen. Vi blir bättre på att bota andra sjukdomar, lever längre, screenar mer och tar fler tester, konstaterar Bo Tideholm.