– Vi har haft en annons ute där vi försökt hitta en ny restauratör, men inte lyckats hitta någon.
Det konstaterar regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) om försöken att få någon extern aktör att ta över restaurangen på Sörmlands museum, som idag drivs i egen regi. Som SN har berättat tidigare, har restaurangen gått med förlust sedan starten 2018, och ingen privat aktör tycks se möjlighet att driva den med lönsamhet.
Driften annonserades ut i början av året, med en årshyra på 1,5 miljoner kronor. Flera visade intresse men signalen var tydlig – det skulle inte gå runt. Inte ens när hyran sänktes till knappt 1,2 miljoner nappade någon.
– Vi gjorde stickprovskontroller bland dem som begärt ut handlingarna och frågade varför de inte lämnat anbud. Alla svarade att det beror på hyresnivån, sa verksamhetsområdeschef Mikael Palo.
Nu görs inga nya försök att hitta en privat entreprenör. I stället föreslås restaurangen fortsätta drivas i regionens regi, men inte av museet, utan av det som kallas regionservice, den organisation som ansvarar för bland annat maten på sjukhusen.
Vad det innebär i praktiken för restaurangens gäster och för regionens ekonomi är fortfarande till stora delar oklart. Frågan ska utredas, förutsatt att förslaget går igenom. Här är det regionfullmäktige som har sista ordet.
Eftersom restaurangen går back i dag, får den stöd av skattemedel. Enligt regionens kultur- och utbildningschef Mikael Palo rör det sig om omkring en halv miljon kronor per år.
Förhoppningen med att föra över restaurangen till regionservice är att det ska bli billigare. Samtidigt vill man behålla restaurangens profil, enligt Mikael Palo.
– Ambitionen är att det ska bli en förbättrad ekonomi utan att behöva göra alltför mycket avkall på kvalitet och inriktningen på konceptet, säger han.
För drygt ett år sedan testade SN:s krogpatrull lunchrestaurangen på Sörmlands museum, som då fick betyget 4 av 5 för såväl mat som service. Efter maten skrev vår utsände: "Efter en kopp kaffe lämnar vi Sörmlands museum med en känsla av att ha upptäckt en ny favoritkrog. Tänk om fler middagsrestauranger kunde servera mat i den här kalibern!"
Det återstår att se vad framtiden har att bjuda på.