– Jag har behållit lite av mitt, tagit lite av det svenska och gjort till min egen tradition, berättar Zdenka som kom till Sverige och Katrineholm för 21 år sedan tillsammans med maken Dragan.
För mamma Zdenka är barnen Matéa och Ivan det viktigaste under julen, även om de nu är stora. För katoliken Zdenka har också religionen en särskild plats och maten som familj och vänner samlas omkring.
Med färssmet, surkålsblad och massor av tid, de ska puttra minst 24 timmar, tillagas kåldolmarna som är ett måste. Burek är en köttfärspaj som Zdenka gör på filodeg. De rökta korvarna och fläskfilén är en specialitet från hemlandet som hon köper färdiga. Den svenska julskinkan nöjer hon sig med att "bara" griljera själv. Den får sällskap av prinskorv, köttbullar och rödbetssallad.
– Och så köper vi en spädgris som vi helgrillar. Det tar minst fem timmar och det doftar fantastiskt. Till våra bästa vänner, som är muslimer, grillar vi lamm.
Och så var det alla kakor och bröd, ofta uppemot 15 olika sorter. Zdenka vill att alla ska få sin favorit.
– Till min man bakar jag svärmors vallmokaka, till min bror mammas kokosrutor och till mig själv gör jag tryffel med vuxen smak.
I år kommer julen att bli extra speciell för Zdenka. Hennes syster kommer från Kroatien, det är första gången på 26 år som de firar jul tillsammans. n