Hunden Sigge fixar svampen

Ska du ut och plocka svamp i de sörmländska skogarna är det risk för att du får konkurrens från hunden Sigge. Det är nämligen inte bara människor som tycker om smörstekt svamp på kvällsmackan.

Foto:

Sörmland2015-07-18 00:00

När Sigge var två år hittade Helena Andersson en annons på blocket. Sigges ägare var tvungen att sälja honom, de hade inte tid. Då hade han redan bytt hem en gång, som valp såldes han i en korg på torget i Malmköping. I dag är Sigge elva år och mer känd som "Svamphunden" Sigge.

– Jag tror jag föddes med svampintresset i ryggraden. Mamma brukade plocka mycket svamp, och när jag var liten tvingade jag henne att lära sig fler sorter så att hon kunde lära mig dem sedan, säger Helena.

På armen hänger svampkorgen som hennes mor har målat. På ena kortsidan står det skrivet "Helena" i kantarellgul färg och "Sigge" på den andra ". De är ett riktigt radarpar.

När Helena hämtade Sigge var det midsommar, och hon tog med sig den då tvååriga korsningen mellan border collie och belgisk vallhund ut i svampskogen.

– Kantarellerna hade precis börjat komma och jag tänkte att jag skulle prova om han tyckte det var kul att leta svamp. Det märktes direkt att han tyckte om det. "Nu har jag fått ett jobb", kändes det som att han tänkte.

Hur lärde du Sigge att skilja på ätbara och giftiga svampar?

– Det året var det fullt med vita flugsvampar. Jag tror aldrig jag har sett så många. Och Sigge började springa runt och markera varenda flugsvamp. Jag ville inte att han skulle tro att det var en ätbar svamp så jag berömde honom inte. Men när han hittade bra svamp i stället fick han belöningar, berättar Helena.

Så började alltså Sigge lära sig om skogens guld. I dag kan han 59 olika sorter och hjälper Helena att hitta dem, men hon kan inte kommendera Sigge att hitta kantarell eller Karl Johan. Det brukar bli en överraskning.

– Numera letar Sigge på egen hand, eller på egen tass. Han vet om det finns svamp när vi kommer till skogen och då drar han i väg.

När han har hittat svamp sätter han sig som en staty och får ett speciellt uttryck i ansiktet, berättar Helena.

Kan alla hundar lära sig att leta svamp?

Ja, alla kan lära sig men, precis som det är med människor, lär de sig olika snabbt. Vi brukar hålla kurser och Sigge visar hur det går till. Det är kul när man ser de andra hundarna iaktta honom och för att sedan göra samma sak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om