I Alberga utvecklas en framtida odlingsmetod

I en källare i Alberga pågår ett projekt som kan bli nästa stora odlingstrend – både för hemmabruk och kommersiellt. Det handlar om både grönsaker och fisk. Och som grädde på moset är det väldigt skonsamt mot miljön.

Fiskodlare_AN_1.jpg

Fiskodlare_AN_1.jpg

Foto:

Sörmland2015-12-13 23:52

Vanlig fiskodling släpper ut mängder av föroreningar. Det gör inte Bosse Perssons fiskodling i Alberga.

Han använder sig av en teknik som heter aquaponi. Det är ett slutet system där fiskarnas avföring blir till näring för växter. När växterna renat vattnet pumpas det tillbaka till fiskarna. Så går det runt utan att avloppsvatten släpps ut. Det enda som tillförs är syre och fiskmat.

Bosse Persson är övertygad om att det här kommer att bli stort i framtiden.

– Det måste det bli, säger han. Vi kan inte fortsätta som nu. Då kommer det snart inte att finnas något liv kvar i våra hav och sjöar.

Bosse Persson har tidigare jobbat i u-länder och har bland annat varit med om att sätta upp en aquaponi-odling på en bakgård i Guatemala. Där blev en fattig familj självförsörjande på fisk och grönsaker, och kunde dessutom sälja en del.

Nu försöker han tillsammans med en annan entusiast, Peter Hörnander, och en lantbrukarfamilj sprida och skapa möjligheter för aquaponi i Sverige. Tillsammans har de startat företaget Rekarne vattenbruk.

De är inte ensamma om att anamma tekniken. Projekt pågår på ytterligare några platser i Sverige, men spridningen är ännu så länge begränsad.

– Jag gör det här för att det är roligt, säger Bosse Persson.

– Drivkraften är ett stort mått idealism och önskan att göra den här världen lite bättre. Men naturligtvis måste man tjäna pengar också, så att man har något att leva på. Miljonärer kommer vi däremot knappast bli.

Han och hans kompanjoner har inte siktet inställt på att odla matfisk, annat än till husbehov. De satsar på avelsfisk och yngel som sedan ska säljas till fiskodlare.

Verksamheten har startat i liten skala i källaren i Alberga. Snart ska de flytta den till två gamla svinstallar på 450 kvadratmeter vardera.

Aquaponi-odling kan göras i liten skala för husbehov i en källare eller ett garage. Det tas också fram konstruktioner som passar i en lägenhet.

Odlingen kan också drivas kommersiellt för att producera matfisk och grönsaker, vilket intresserar Länsstyrelsen Sörmland.

– Här i länet har vi gott om svinstallar som står tomma på grund av att regelförändringar gjort dem för små för grisuppfödning, men som skulle passa utmärkt för aquaponi, säger Jimmy Blom som är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen

– Och eftersom många lantbrukare har problem med lönsamheten tror vi att det här skulle kunna vara ett bra extraben att stå på.

Han pratar då i fiskodlingsmått små anläggningar som producerar mellan 20 och 30 ton fisk om året.

– Aquaponi har absolut en framtid, säger Jimmy Blom. Både EU och Jordbruksverket har pekat ut auqaponi som något vi borde ägna oss mycket, mycket mer åt.

– Tekniken är dessutom väldigt resurseffektiv. För varje kilo foder får man nästan ett kilo fisk tillbaka. Det är mycket mer än vid till exempel får- och kycklinguppfödning. Dessutom får man grönsaker vid sidan om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!