– Det är många som tycker att det är tråkigt att vi inte kan fira påsk på vanligt sätt på grund av coronapandemin. Men det går att fira på egen hand utan att besöka kyrkan. Vår biskop har gjort en särskild gudstjänstagenda för det. Jag tror att vi kommer att minnas den här påsken, säger Jan Eckerdal, stiftsadjunkt i Strängnäs stift.
Gruset från gatorna sopas bort, grönskan tar sakta men säkert över vår natur och dessutom är påsken kommen. Sannerligen kommer det att bli en annorlunda högtid för de flesta i år. Men om vi bortser från det ett ögonblick kan vi i stället påminna oss om varför påsken firas.
– Av de kristna högtiderna kan man säga att påsken är den viktigaste. Det handlar om Jesu sista vecka, den Stilla veckan, säger Jan Eckerdal.
Enligt Bibeln rider Jesus in på en åsna i Jerusalem på palmsöndagen. Där stannar han under hela veckan. Dymmelonsdagen är dagen då kyrkklockorna kan få en dovare klang för att påminna om att långfredagen närmar sig.
– I en del kyrkor hänger man en säck runt kläppen i klockan för att få till den förändringen, säger Jan Eckerdal.
På skärtorsdagen samlar Jesus sina vänner till den sista måltiden. Därefter grips han eftersom landets ledare ser honom som ett hot. På långfredagen, vilket klassas som den mörkaste dagen på kyrkoåret, döms Jesus till döden och korsfästs.
– När det sedan blir påskafton är det tomt i kyrkan. Det är i princip den enda dagen på året då det inte finns någon aktivitet där. Jesus är ju död, berättar Jan Eckerdal.
Natten mot påskdagen arrangerar en del församlingar en gudstjänst där människor samlas utanför kyrkporten.
– Symboliskt brukar man tänka att hela kyrkan är Jesus grav. Men det är också då berättelsen går in i en ny fas genom att några kvinnor, som lägger blommor på hans grav, upptäckter att han inte är där. Därefter får man reda på att han har återuppstått. På annandagen visar han sig för två av sina lärjungar.
Hur upplever du att folk brukar fira påsk i Sverige?
– Det är många som utvecklat sina egna traditioner och firanden, till exempel finns ett ökat intresse för påsknattsmässan (natten till påskdagen). Även om det är roligt att människor hittar sina egna sätt för att fira vill kyrkan gärna fylla på med sitt budskap, säger Jan Eckerdal.
Varför har äggen blivit en stor del av påsken?
– Ägget kan ju kläckas och innehålla liv. Inom kristendomen har vi gjort det till en symbol för Jesus återuppståndelse.
Även om påskfirandet inte lär bli som vanligt i år kan digital teknik upprätthålla en del av traditionen.
– Många församlingar sänder gudstjänster live på sina hemsidor under Stilla veckan. Och Sveriges television kommer bland annat att sända från Uppsala domkyrka. Det är ett led i att följa Folkhälsomyndighetens råd och att göra det vi kan för att minska smittspridningen. Vi tillåter inte heller fler än 50 personer i kyrkorna, säger Jan Eckerdal.
På frågan om hur han själv har tänkt att fira är svaret att det blir en del förändringar jämfört med hur det brukar vara.
– Jag har en mamma som bor i Skåne och som tillhör en riskgrupp. Därför blir det svårt att träffa henne. Jag försöker upprätthålla gemenskapen genom att ha kontakt med henne via Facetime. I övrigt blir det att vara hemma och att äta lunch tillsammans med några vänner utomhus. Det blir en väldigt avskalad påsk i år, säger han.