I pandemins skugga – så minns vi nyhetsåret 2020

År 2020 blev nyhetsåret som alltid kommer att förknippas med ord som pandemi, social distansering, isolering och covid-19 – sjukdomen som inte ens hade ett namn när året var nytt.

19 december. På intensiven kämpar de allra svårast sjuka för livet. Omgivna av slangar, skärmar och pipande maskiner slåss de svårast sjuka covid-19-patienterna mot viruset som satt klorna i deras kroppar. Tidningen följde arbetet på intensiven på Mälarsjukhuset i Eskilstuna under några dagar.

19 december. På intensiven kämpar de allra svårast sjuka för livet. Omgivna av slangar, skärmar och pipande maskiner slåss de svårast sjuka covid-19-patienterna mot viruset som satt klorna i deras kroppar. Tidningen följde arbetet på intensiven på Mälarsjukhuset i Eskilstuna under några dagar.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-12-31 07:30

För ett år sedan var det inte många timmar kvar till tolvslaget. Många åt god mat, firade under kvällen och önskade varandra ett Gott nytt år. Då fanns det nya viruset, ännu utan namn, långt borta i storstaden Wuhan i Kina.

Nu vid årets slut vet vi att covid-19 och konsekvenserna av pandemin har präglat nyhetsåret mer än någonting annat, och också i Södermanlands Nyheter:

I början av mars pågick förberedelserna inför årets bomässa i Nyköping för fullt. Men med eskalerande smittspridning grep regeringen in och stoppade publika evenemang med fler än 500 personer. För lokalsamhället och SN blev detta den första stora nyhetshändelsen under pandemin: Bomässan fick ställas in.

undefined
12 mars. Bomässan på Rosvalla ställs in. Mässgeneralerna Hasse Johansson och Maria Spring diskuterar beslutet med Lasse Persson och Markus Nilsson från Nyköpings arenor. Det skulle bli den 26:e bomässan i Nyköping. 200 utställare hade bokat plats. Mässledningen räknade med 5000 besökare under helgen den 14–15 mars.

Första dödsfallet i Sörmland rapporterade vi om den 17 mars. Utbildningar på gymnasiet och på Campus i Nyköping började med distansutbildning dagen efter. Vissa hyllor i butikerna gapade tomma, särskilt de där toapapper hade stått. En del mataffärer införde nu ransonering.

undefined
24 mars. Ransonering av varor. Handlaren Mathias Fernqvist, på Ica Kvantum i Oxelösund, har infört ransonering på vissa varor för att de ska räcka till alla. ”I vanliga fall vill vi ju att alla ska handla så mycket som möjligt hos oss, men nu är det bättre att det räcker åt alla”, säger han.

Smittan fortsatte att spridas. Sjukhuspersonal gick på knäna och många andra verksamheter och företag drabbades hårt av att restriktionerna blev allt tuffare.

I början av maj skrev tidningen: "Kommunerna mörkar smittan i äldreomsorgen. Åtta av nio kommuner i Sörmland har uppgett att de inte vet hur många som är smittade inom äldreomsorgen. Men det stämmer inte. Kommunerna har medvetet undanhållit uppgifterna för att förhindra medias granskning och allmänhetens insyn."

undefined
2 maj. Kommunerna mörkar smittan i äldreomsorgen. Coronapandemin lamslår samhället och allra hårdast har slaget varit mot äldreomsorgen. Trots det hävdar kommuner i Sörmland att de inte vet hur många brukare som är smittade. Den här dagen avslöjade tidningen att det handlar om en mörkläggning.

I samband med granskningen visade det sig att åtta boende på Ekhagens äldreboende i Björnlunda hade dött av smittan. 

Studenterna fick fira sin dag, även om det inte blev som vanligt. Klassvis utspridda under en stor del av dagen fick de springa ut från sin respektive skola. De anhöriga begränsades till två personer som fick stå på särskilt utmärkta platser på skolgården. Men det blev inga stora fester och ingen studentkortege.

undefined
13 juni. I vanliga fall springer alla studenter från Nyköpings gymnasium ut från Gripenskolan. Men detta år delade man upp utspringen och varje klass sprang ut från sin respektive skola. Det var cirka 50 år sedan studenter senast sprang ut från Nicolaiskolan.

Under sommaren minskade smittspridningen och mycket började återgå till det normala. Men sedan kom hösten och det blev nya direktiv över hur vi skulle umgås. Och hur begränsningar blev under julen och nyåret, ja det vet ni.

Coronahälsning, klustersmitta och superspridare är några av de nyord vi kommer förknippa med 2020. 

Men nyhetsåret 2020 har Södermanlands Nyheter också bjudit på mycket annat – läs vidare här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!