I Sörmlands fyra största städer har driftcheferna på gatuavdelningarna full sysselsättning ändå - uppehållsvädret till trots. Det kan dessutom vara lite för tidigt att ropa hej.
– Det finns fortfarande två månader kvar då det kan smälla till och bli både kallt och börja snöa, säger driftchefen på gatuavdelningen i Nyköping, Andreas Molin.
– Men så här långt har det varit nästan ingen snöröjning och väldigt lite av halkbekämpning. Jag tror att vi varit ute kanske tre-fyra gånger med snöröjning början av vintern och varit ute några fler gånger med halkbekämpning.
I budgeten har Nyköping avdelat 8,5 miljoner kronor till snöröjning, Katrineholm nästan 7, Strängnäs 7,6 och Eskilstuna 11 miljoner.
Men det är svårt att i detta nu beräkna hur mycket man kan spara på de beloppen.
– Pengarna som blir över går tillbaka till kommunens budget, säger Andreas Molin.
Hans kollega i Katrineholm, Pierre Jansson, som är enhetschef på gata och anläggning, menar att det finns fasta kostnader att ta hänsyn till också.
– Beredskapskostnaderna är fasta och dessutom har vi avtal med externa leverantörer av halkbekämpning och de kostar även om det inte finns något att bekämpa.
Det är ändå svårt att vara missnöjd med det rådande vädret, menar Pierre Jansson:
– Vi får väldigt mycket annat gjort i staden. Vi renoverar lekplatser, lagar cykelbanor och hinner se över materialet i vår verkstad.
I Strängnäs går man ut med halkbekämpning när väderprognoserna skvallrar om frosthalka. Men just i år har detta skett kanske två eller tre gånger under hela januari som var rekordvarm.
Marie Ollman som är chef på driftenheten gata och park menar att icke-vintrar som denna ger mycket utrymme över för annat och pekar på lagning av potthål, men framför allt vill hon peka på att avdelningen haft ett lag med mellan sex och sju anställda som har röjt skog i vinter.
– Det är ett arbete som varit eftersatt länge och vi har åstadkommit en hel del nu i vinter i både Strängnäs, Mariefred och Åker.
I Eskilstuna finns det 11 miljoner kronor i budgeten för årets snöröjning och här vill man inte heller tala om att man kan spara si eller så mycket pengar.
– Vi ser att snön kommer senare och senare för var vinter, men samtidigt måste jag få trycka på att halkbekämpningen kostar lika mycket som snöröjning.
Vad man gör i stället är att man tar itu med rekordmånga potthål.
– Vi har ingen siffra för hur många potthål det är fråga om, men hittills i vinter har det gått åt drygt 5 ton asfaltsmassa.
Viktigt är också det arbete som läggs ned för att förebygga en god avrinning kommande vintrar. I Eskilstuna har man kantskurit många gräskanter som hejdat avrinningen i rätt riktning.
Trafikverket region öst, som ansvarar för cirka 300 mil väg i Sörmland, har upplevt samma slags vinterväder som alla andra, och enhetschefen Nancy Häggkvist sällar sig till dem som understryker att det är för tidigt att skriva av årets vinter. Vintern varar mellan oktober och april, punkt och slut.
Halkbekämpning och snöröjning en normal vinter i Sörmland kostar mellan 30 och 40 miljoner och har hittills kostat 15.
– Men vi kan inte säga att vi sparar något eftersom vi fördelar pengar mellan regionernas halkbekämpning. Dessutom har vi haft ganska mycket halkbekämpning på våra vägar all den stund temperaturen legat kring noll, och utgifterna för beredskapen är densamma.