Polisens nationella kartläggning har haft stor betydelse för arbetet i regionerna när det gäller att hålla koll på gärningsmännen, ändå kvarstår problemet att inbrott och stölder är svåra att lösa. Tittar man på förra året till exempel så klarades fem procent av alla villainbrott upp och tre procent av alla lägenhetsinbrott.
– Det är i allmänhet svårt att lagföra gärningsmännen, om de inte grips på bar gärning när de genomför inbrottet eller om de grips med stöldgodset, säger Mikael Backman, chef för polisområde Sörmland.
Men även de gånger som polisen griper inbrottstjuvarna med stöldgods kan det vara svårt att få någon fälld, enligt Mikael Backman. Särskilt om det rör sig om en seriebrottsling.
– Många gånger kan vi inte identifiera stöldgodset och därmed vet vi inte var brottet har begåtts. Då är det svårt att bevisa att en gärningsman har begått flera brott även om vi tror det.
Mikael Backman menar att människor generellt är dåliga på att dokumentera sina gods och hävdar att det skulle bli en väsentlig skillnad om fler började märka upp sina ägodelar genom att skriva upp kännetecken, serienummer eller tillverkningsnummer.
– Det är viktigt att man är rädd om sitt gods. Även företag borde vara noga med att märka upp sitt gods tydligt. Vi ser nämligen att det finns ett stort intresse för byggarbetsplatser där det finns maskiner.
Om målsägande har koll på tillverkningsnummer och liknande kan polisen dessutom lägga in det i deras nationella godssökningssystem vilket ökar möjligheterna att få fast de skyldiga.
– Gärningsmannens koppling till brottsplatsen är godset. Kan man härleda godset till en brottsplats ökar polisen förutsättningar att lösa brottet avsevärt.