Influensan på ingång: Så är vaccinationsläget

Om den blir aggressiv eller lindrig, kommer före eller efter jul, är för tidigt att säga. Men influensatider väntar även i vinter.

Om en dryg månad öppnar vårdcentralerna i Sörmland upp för vaccinering av riskgrupper inför vinterns influensavåg. Än är det dock för tidigt att säga om den når oss före eller efter jul.

Om en dryg månad öppnar vårdcentralerna i Sörmland upp för vaccinering av riskgrupper inför vinterns influensavåg. Än är det dock för tidigt att säga om den når oss före eller efter jul.

Foto: Emelie Otterbäck/Isabell Höjman/TT

Sörmland2019-10-04 07:09

Säsongens influensaepidemi på ingång.

Nej, det är inte riktigt dags än men om några veckor kör årets influensavaccinering av riskgrupperna igång i Sörmland. Från den 19 november är invånare födda 1954 och tidigare, alla gravida efter graviditetsvecka 16 samt vuxna och barn med tillstånd såsom kronisk hjärtsjukdom, svår astma, kronisk lever- eller njursvikt och extrem fetma välkomna till sin vårdcentral för en spruta.

– Jag ser egentligen ingen anledning till att någon avstår vaccinering, men huvudsyftet är att förhindra sjukhusvård, komplikationer av och död i influensa bland riskgrupperna. Även om du är fullt frisk och utan oro för att bli svårt sjuk är ju ingen skada skedd om du också vaccinerar dig. Du hjälper till att minska smittspridningen i samhället och skyddar de mest utsatta. Varje år dör såväl höggravida som hjärt- lungsjuka, det är synd att ha inställningen att vaccinering är onödig.

Länets smittskyddsläkare Helena Hervius Askling konstaterar att det enda man hittills riktigt säkert vet om säsongsinfluensan 2019/2020 är att den når oss i vinter. Om den kommer tidigt eller sent och vilken virusstam som dominerar den här gången är för tidigt att sia om.

– Vi kan ha kvalificerade gissningar med hjälp av hur virus cirkulerat på södra halvklotets vintersäsong och hur det såg ut hos oss i vintras. Men WHO har haft svårt att bestämma vilka virusstammar som skulle ingå i årets vaccin och därför kör vi igång vaccinationerna lite senare än normalt. Det blir en utmaning att hinna vaccinera alla riskgrupper i god tid innan influensan är här, kanske redan i mitten på december. I vintras nådde vi toppen i Sörmland vecka 6 medan Norrland hade sjuktoppar både före och efter jul. 

Vaccinet skyddar bäst mellan två veckor och tre månader efter vaccination, så även där har sjukvården via Folkhälsomyndigheten en utmaning; att bevaka omvärlden och beräkna första utbrottet i Sörmland.

Genom mutation förändras influensavirus ständigt, därför skyddar ett vaccin aldrig till 100 procent och därför kan man åka på influensa många gånger under sitt liv. 

Under hösten 2018 fick flera landsting och regioner brist på influensavaccin. Sörmland klarade sig tämligen bra och behövde aldrig prioritera doserna mellan riskgrupperna, även om det blev väntetider på vissa håll.

– Alla aktörer har tagit höjd för att undvika vaccinbrist i höst, och inget indikerar att det blir problem, säger Helena Hervius Askling.

Sörmlands smittskyddsläkare Helena Hervius Askling hyser gott hopp om att influensavaccinet räcker till alla som vill ha i vinter.
Sörmlands smittskyddsläkare Helena Hervius Askling hyser gott hopp om att influensavaccinet räcker till alla som vill ha i vinter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!