Våren är på intåg och sommaren väntar, då blommar renoveringsbehoven och byggprojekten upp. Ofta handlar det om mycket pengar och med höga förväntningar på resultatet. Och många behöver ta hjälp av professionella hantverkare oavsett om det handlar om ett bygge av en ny altan, ett nytt kök eller byte av tak.
Just hantverkstjänster fick många klagomål till konsumentvägledarna förra året. Problemen kom på tredje plats, strax efter inställda flygresor och köp av begagnad bil. En undersökning som Konsumentverket gjort visar att problem med hantverkartjänster kostar konsumenterna cirka 10 miljarder kronor varje år. Siffran är från 2017, men problemen har knappast blivit färre sedan dess enligt Konsumentverket.
Varje år slutar många byggprojekt i tvist och oenighet med hantverkaren. Därför vill Konsumentverket och landets konsumentvägledare i kommunerna ge sina bästa tips för säkrare hantverkstjänster. Ibland beror problemen på brister i utförandet, ibland har konsumenten inte varit tillräckligt tydlig vid beställningen.
Oavsett anledningen kan det bli dyrt, krångligt och tidsödande.
Många gånger går allt bra, men ganska ofta är det något som krånglar. Hantverkarna dyker inte upp när de ska, priset blir dyrare än vad konsumenten trodde och badrummet klarar inte en rejäl rotblöta.
Hur kan man som privatperson skydda sig på bästa sätt för att inte bli lurad?
– Se alltid till att ha ett skriftligt avtal med det företag du anlitar som beskriver arbetets omfattning, utförandet, det förväntade resultatet, pris och tidsplan. Gör bilagor till avtalet vid eventuella förändringar under arbetets gång. Börja tidigt att kolla upp företaget, har det skulder hos kronofogden, finns det en F-skattsedel. Det är väl investerad tid. Jämför och ta in flera offerter, så att man vet att man får rätt pris, anlita inte bara den första bästa hantverkare som erbjuder tjänsten. Och betala aldrig i förskott, om det krävs ska man dra öronen åt sig, säger Christine Fransholm konsumentvägledare på Eskilstuna kommun och fortsätter:
– På konsumentverkets sajt finns en avtalsmall som är väldigt bra och genomarbetad, Använder man den missar man inte någon viktig del i avtalet.
En viktig sak för undvika missförstånd är att ta fram bilder på hur man tänkt sig att en veranda eller ett staket ska se ut och vilket virke man vill ha. Det är ett bra sätt att tvingas vara tydlig, för båda beställare och utförare. Kan man så är det också bra att titta på jobb firman tidigare utfört. Kom också ihåg att avtala eventuellt ROT-avdrag innan arbetet påbörjas.
– Kommunikation är A och O för att man får en bra dialog under tiden som arbetet utförs, säger Christine Fransholm.
Vilka är de vanligaste klagomålen ni får in?
– Priset är det ofta klagomål kring. Likaså att kunden inte upplever att resultatet av byggprojektet är det de tänkt sig. På tredje plats kommer att hantverkare inte dyker upp på avtalade tider, och att arbetet drar ut på tiden, säger hon.
– En kund har tio års reklamationsrätt på hantverkstjänster, börjar badrummet krångla efter fem år så har man skydd. Får man dåliga vibbar kan man alltid ta in en besiktningsman för att kontrollera arbetet, avslutar Christine Fransholm.