Rapporter visar att stress, skilsmässor och larm och suicidförsök har ökat i samband med pandemin. Men det har hittills inte lett till fler bokade besök till familjerådgivningen som har ansvar för Flen, Katrineholm, Eskilstuna, Vingåker och Strängnäs.
– I våras märkte vi snarare av att fler besök bokades av på grund av rädsla för smittorisken. Efter semestern märkte vi hur fler började komma tillbaka och idag finns det utrymme och vi skulle kunna ta emot fler, säger Pia Carlsson, förbundschef, Vårdförbundet i Sörmland.
Hon beskriver det rådande läget som en värld där "vi lever i en annan tid".
– Vi jobbar till exempel hemma och det kan absolut påverka familjerelationer.
Strängnäs sticker dock ut i statistiken.
– I Strängnäs såg vi en markant ökning, men det tror vi inte bara beror på pandemin utan också på att vi har gjort oss mer synliga i kommunen.
I snitt besöker varje familj eller par rådgivningen 2-4 gånger. I och med pandemin har familjerådgivningen i de fem nämnda kommunerna också omfattats av att det första besöket är avgiftsfritt.
– Det beslutet har man tagit mycket på grund av att fler ska våga ta det första steget och söka hjälp. Vi hade inte lika många besök under våren, men efter semestern var nivåerna samma som förra året, men vi kan inte se att fler hör av sig på grund av pandemin.
Enligt Pia Carlsson är det också svårt att säga vad det är som har gjort att färre har sökt sig till familjerådgivningen under pandemin.
– Det finns flera anledningarna till att man söker sig hit. Det kan till exempel handla om klargörande samtal, separationsarbete eller vårdnads- och umgängesfrågor som rör sina barn.
Det är inte heller bara personer som befinner sig i en ansträngd livssituation som söker sig till rådgivningen. Det kan också vara personer som redan har tagit ett beslut om att gå skilda vägar.
– Vi finns också i samband med separationer där det kan finnas olika viljor. En person kanske vill gå, men inte den andra. Då kan man behöva utomstående hjälp för att kunna prata med varandra och förstå den andra personen mer.
För boende i Trosa, Oxelösund och Nyköping finns en gemensam familjerådgivning. Även här ges samma bild. Det har ännu så länge inte varit någon anstormning efter tider.
– I våras var det inte någon speciell skillnad. Det var inte någon dramatisk ökning eller någon jättestor skillnad som kan kopplas till pandemin och det är det inte nu heller, säger Mats Olsson, auktoriserad familjerådgivare.
– Just nu har det istället nästan varit ett färre antal personer som söker sig hit än vad det har varit tidigare. Nu har vi drygt tjugo samtal i veckan och snittåldern är någonstans mellan 35-45 år.
Många förutspådde också att det skulle bli ett ökat tryck till hösten.
– Jag tror att det kan ha att göra med att antalet fall har stigit igen. Folk vill inte gå iväg och sätta sig i samtal. I många fall söker man sig hit på grund av dålig kommunikation och svårigheter att hantera olikheter. Sedan kan det handla om allt ifrån otrohet, sjukdomar till tryck från jobb till familjerelationer.
På den här familjerådgivningen har man också ställt om så att alla möten sker digitalt.
– Vi måste ta emot inom tre veckor och det är i dagsläget inget problem. Det kanske blir en skillnad i början av nästa år, eftersom pandemin då har pågått längre och att vi nu går in i mörkare tider.