"Ingen ska behöva avstå av kostnadsskäl"

Hälsoundersökning med mammografi, så kallad screening, är fortfarande en av de viktigaste metoderna för tidig upptäckt av bröstcancer. Från och med i år är undersökningen avgiftsfri. Förändringen görs av kostnads- och rättviseskäl.

Sörmland2016-02-02 09:21

Sörmländsk bröstsjukvård har sedan drygt sex år tillbaka sitt centrum på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Utöver vanliga hälsoundersökningar är Bröstcentrum också den samlande platsen för länets bröstsjukvård.

– Det är en enorm trygghet för patienterna att ha allt samlat på ett ställe. De slipper slussas runt. En och samma sjuksköterska följer patienten genom hela behandlingen och är bara ett telefonsamtal bort, säger verksamhetschefen Marianne Westerlund.

Hon är påtagligt stolt över Bröstcentrum.

– Mammografin i Sörmland har blivit lite av en förebild i landet. Vi har till exempel uppmärksammats av Socialdepartementet som varit här på studiebesök.

I flera andra landsting har mammografiundersökningarna koncentrerats till ett enda sjukhus. Sörmland har valt en annan väg med tre mottagningar, på Mälarsjukhuset, Kullbergska sjukhuset och Nyköpings lasarett.

Förra året kallades drygt 32 000 sörmländska kvinnor till mammografiundersökning på något av sjukhusen. 26 000 av de kallade kom. Det motsvarar 81 procent, en andel som legat förhållandevis stadig de senaste åren.

Hittills har varje undersökning kostat patienten 100 kronor. Men från och med i år ska den vara avgiftsfri.

Förändringen är en följd av regeringens satsning på kvinnohälsa. Bland annat genom att få fler kvinnor att delta, särskilt kvinnor från det som kallas socioekonomiskt svaga grupper. Den gruppen har hittills varit underrepresenterad till mammografi. Men nu ska ingen behöva avstå av kostnadsskäl, heter det.

Dessutom blir det likvärdigt över hela landet, tidigare har landstingen tagit ut olika avgifter. Förändringen gäller från 1 juli, men i Sörmland slopades avgiften redan vid årsskiftet.

Marianne Westerlund tvivlar ändå på att den slopade avgiften kommer att ge någon större effekt på antalet deltagande kvinnor.

– Nej, det blir nog bara marginellt, jag tror det är andra skäl som gör att man uteblir. Till exempel rädsla för undersökningsresultatet, man vill inte veta.

Ett sätt att få fler kvinnor till mammografin är att förenkla rutinerna så mycket som möjligt, till exempel genom möjligheten att boka av och boka om besök via landstingets hemsida.

Ett annat exempel på förenkling är att det numera inte krävs remiss för den som upptäckt en förändring i bröstet och därför vill ha en tid till mammografi.

– Nej det är bara att ringa, vi har en rådgivningslinje, där erfarna sjuksköterskor kan svara på frågor, säger Marianne Westerlund.

Fler fakta om mammografi och hur du kontaktar din mammoenhet finns på landstingetsormland.se eller telefon 016-10 48 10.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om