För att svamp ska växa behövs vatten. Men även om denna sommar har varit blötare än förra årets, är det inte en lysande svamphöst vi har att vänta.
– Det har varit rätt torrt. Det räcker inte med de här småskurarna med en eller två millimeter, när det har vräkt ned en stund och sedan är det vackert väder, säger Klas Jaederfeldt, Vingåkersbo och svampexpert.
Snarare behövs 30–40 millimeters nederbörd som fallit någotsånär i följd. I år har det kommit lokala skurar och vet man med sig var de varit, är det förstås en bra idé att leta svamp där.
Vid kärrkanter är det normalt lite fuktigare, likaså efter bergssidor.
– Uppe på bergen är det glest med vegetation. Allt regn som kommer på berget rinner av och fastnar nedanför. Men det får inte vara för blött heller, riktigt dyngvåta år trivs inte svamparna heller med att stå i vatten, säger Klas Jaederfeldt.
Han tror att det kommer mycket soppar i år och att det kan bli ett bra karljohan-år.
– Karljohan svarar bra på längre torka och sedan mycket vatten. Men vi har två fina karljohan-år bakom oss, det kan vara så att den inte orkar göra fler fruktkroppar, säger han.
Svampintresset har växt, konstaterar Klas Jaederfeldt. Det märks inte minst på svamprelaterade Facebook-grupper där en av de större har mer än 45 000 medlemmar. Mer än 2 500 av dem har anslutit senaste månaden.
Lägger man upp bilder på vad man plockat kan man få hjälp med att artbestämma svamp. Helst ska det vara en bild på hela svampen inklusive hatt och fot, en på undersidan med skivorna och en på svampen i genomskärning.
Finns det risker med att förlita sig på svar i sociala medier?
– Man får säkert en massa felaktiga svar också. Men får man ett svar kan man gå vidare och kolla upp det, säger Klas Jaederfeldt.
Även om fler plockar svamp tror han att det räcker till alla, inte minst då de flesta mest är ute efter kantareller.
Vill man ha en svampsort någorlunda för sig själv, kan det vara värt att testa om man gillar riskor.
– Många är väldigt skarpa i smaken, man måste koka av dem först. Folk från Finland och Estland brukar plocka dem, säger Klas Jaederfeldt.
Annars får man helt enkelt se till att komma först.
– Lyckas man komma ut en fredagseftermiddag brukar det finnas mer svamp än på helgen, säger han.