Kroppsskadan är ett av motiven till att Ola Björstrand, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Nyköping, har beslutat att inte åtala patienten. Men det främsta motivet är att 22-åringen fortfarande vårdas på det rättspsykiatriska sjukhuset.
– Hade han blivit utskriven om någon månad, hade jag kanske resonerat annorlunda. Men jag har vägt in den sannolika tid som han kommer att fortsätta att vara föremål för tvångsvård. Och den är i min bedömning mycket lång, säger Björstrand.
Beslutet hänvisar till rättegångsbalken. Den ger åklagare rätt att ge åtalsunderlåtelse, förutsatt att inget väsentligt allmänt eller enskilt intresse hindrar det. Det gör inte patienten skuldfri från brotten han utretts för: försök till våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Björstrand konstaterar att utfallet var ett försök att skada polisen. Det kommer bara inte att prövas av domstol.
– Hade polisen blivit skadad, hade avvägningarna varit helt andra.
Det var den 12 mars i år som patienten undkom sin eskorterande vårdare på sjukhusområdet och försökte fly Karsudden. Polisen larmades och hamnade öga mot öga med patienten, som gjorde utfall mot en polis med det vassa föremålet.
Polisen sköt då skarpt. Två skott träffade patienten, i ena benet respektive ena armen. Polisen friades tämligen omgående från misstanke om brott, då det enligt internutredningen var ett tydligt fall av nödvärn.
Föremålet som patienten kommit över var länge något av ett mysterium. Det såg ut som en syl, men var hade patienten fått tag på det? Karsuddens sjukhus saknade inget verktyg.
Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig sjuksköterska, kunde småningom identifiera det.
– Det kom från vår aktivitetsenhet; ett verktyg med skålformat stift som används vid silversmide. Det var tyvärr inte registrerat i förteckningen över verktyg som patienterna använder. Nu är det det, även om polisen fortfarande har det kvar.
Beslutet om åtalsunderlåtelse sätter punkt för det rättsliga efterspelet till händelsen. Fortfarande återstår dock utredningen av sjukhusets eventuella säkerhetsbrister.
– Inspektionen för vård och omsorg meddelade i förra veckan att de har tagit upp ärendet, säger Malin Lotterberg.