Inget guldår för mördarsnigeln – men här för att stanna

2019 blir ett medelår för mördarsniglarnas del, däremot väntas populationen successivt öka framöver. Snigelexperten Ted von Proschwitz berättar allt du behöver veta om den oönskade trädgårdsgästen.

Ted von Proschwitz har specialiserat sig på sniglar.

Ted von Proschwitz har specialiserat sig på sniglar.

Foto: Paul Bjorkman

Sörmland2019-06-27 05:30

Under maj månad vaknar de övervintrande mördarsniglarna till liv. Det är en avgörande tid för artens population. En regnig försommar ger mördarsnigeln drömliknande förutsättningar att leva och frodas. Är det däremot torrt och varmt dör stora delar av de övervintrande sniglarna. Årets förutsättningar ligger någonstans mittemellan, menar Ted von Proschwitz, docent på Göteborgs naturhistoriska museum.

– Mördarsniglarna blir varken få eller många i år som det ser ut just nu. Det kan däremot ändras, regnar det mycket framöver kommer populationen att växa till sig.

Trots att årets snigelprognos ser relativt ljus ut kan vi vänta oss fler mördarsniglar än förra året.

– 2018 var ett extremår för sniglarna. Det var torrt från början av maj och långt in på sommaren, vilket resulterade i ovanligt få individer, berättar Ted von Proschwitz.

Snigelpopulationen kan variera i landet, det är nämligen en del regionala faktorer som också har ett finger med i spelet när det kommer till hur bra mördarsnigeln trivs.

– Bor man nära ett vattendrag är varje år ett bra år för snigeln, då är marken alltid tillräckligt fuktig för den. Mördarsnigeln trivs också extra bra i tätbefolkade områden, vilket Sörmland ju är i jämförelse med många andra delar av landet.

Sverige är inte det enda land vars trädgårdsägare för en bitter kamp mot den illa omtyckta inkräktaren, mördarsnigeln rör sig i flertalet länder i centrala Europa. Spridningen går snabbt - och människan är en bidragande faktor.

– Vårt intresse för växter och trädgårdar är en anledning till att mördarsnigeln får geografisk spridning. Det är inte ovanligt att det finns snigelungar eller snigelägg i rotsystemen på de växter vi köper och sedan planterar hemma hos oss. Den är otroligt tålig och klarar långa transporter bra. När snigeln väl är på plats har den en enorm förmåga att föröka sig. De är hermafroditer, vilket innebär att alla individer kan lägga ägg. Dessutom kan de självbefrukta sig. Se till att försiktigt spola av rötterna på dina nya växter så slipper du den sortens spridning, fortsätter Ted von Proschwitz.

För den vars trädgård brukar bli invaderad, eller kanske till och med redan har blivit det, finns det flera metoder att använda sig av för minimera invasionen. Ju tidigare du börjar, desto större är chansen att du lyckas.

– Egentligen ska man påbörja det arbetet redan under våren, men det finns fortfarande hopp. Ett tips är att gå ut med ficklampa nattetid, mördarsnigeln är nämligen ett nattaktivt djur, för att se var i trädgården det finns flest. Sätt in så mycket bekämpning som möjligt på dessa områden. Man kan använda sig av allt ifrån fällor med lockbeten till vätskefyllda kärl där de drunknar. Salt och snigelgift fungerar också som bekämpningsmedel men jag brukar förespråka att ta död på sniglarna med hjälp av halshuggning. Det låter kanske brutalt, men snigeln dör direkt. Dessutom är metoden helt biologisk. Kombinera gärna flera metoder, det behövs för att få bort dem.

Mördarsnigeln är svår att bli av med. Det faktum att varje snigel i genomsnitt lägger 400 ägg under sin livstid gör inte saken lättare. Ted von Proschwitz förutspår att vi successivt kommer få fler och fler mördarsniglar.

– Den har lyckats tränga in i områden jag inte trodde det var möjligt. Vi kommer helt enkelt behöva lära oss leva med den, menar han.

Mördarsnigel

Mördarsnigeln heter egentligen spansk skogssnigel och härstammar från den Iberiska halvön.

Det första svenska fyndet av snigeln gjordes i Helsingborg år 1975.

Snigeln lever främst av växter men äter även kadaver och andra mördarsniglar.

Mördarsnigeln är ätbar, dock kräver tillaggningen av den en hel del jobb och resulterar i en ganska liten mängd mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!