Tidigare i år slopades det så kallade fribeloppet som reglerar hur mycket en studerande får tjäna utan att studiemedlen minskas. Fribeloppet togs bort för att studenter vid exempelvis olika vårdutbildningar samt läkare och sjuksköterskor som studerar tillfälligt ska kunna gå in och avlasta sjukvården under coronapandemin utan att riskera att förlora sitt studiestöd.
Vid årsskiftet är dock inkomsttaket tillbaka. Det påverkar bland andra studenter som utbildar sig till sjuksköterskor vid Mälardalens högskola, MDH i Eskilstuna och som ryckt in och jobbat inom vården senaste tiden.
– Det har varit jättebra att fribeloppet har slopats, men det blir ju oerhört tråkigt om det inte gäller 2021. Det påverkar oss negativt då man får en begränsad inkomst. Pandemin är ju inte över inom en månad, dessutom är denna våg värre än i våras, säger en av de extraarbetande sjuksköterskestudenterna i Eskilstuna.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, stänger emellertid inte helt dörren för en förlängning av beslutet kring borttaget inkomsttak för studenter.
– Effekten av det slopade fribeloppet analyseras för närvarande i regeringskansliet. Regeringen avser vid behov att återkomma i frågan. Det är självklart för mig och för regeringen att de studerande fortsatt ska känna sig trygga i att studiestödssystemet fungerar i rådande situation, meddelar hon i ett statsrådssvar på riksdagens hemsida.