Intresset för ladd-stöd stort: "En bra investering"

Intresset för att installera ladd-stolpar för el-bilar och el-hybrider ökar hela tiden. Sedan starten 2019 har 34 företag och organisationer i Sörmland fått pengar för att installera laddstationer.

"Det här är absolut en bra investering, det är en bra känsla att köra bilen och inte bidra till något utsläpp alls. En dyr investering men helt klart värt det, av många anledningar", säger Tina Olsson Sirén.

"Det här är absolut en bra investering, det är en bra känsla att köra bilen och inte bidra till något utsläpp alls. En dyr investering men helt klart värt det, av många anledningar", säger Tina Olsson Sirén.

Foto: Niklas Holm / Andreas Ekström

Sörmland2020-11-01 04:45

Ladda bilen är ett bidrag för ladd-station till elbil och ingår i regeringens satsning Klimatklivet. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om och bidraget finns för flera målgrupper.

Fram till den 21 oktober i år har närmare 1,5 miljoner kronor betalats ut från Naturvårdsverket till företag och organisationer i Sörmland för att installera icke-publika ladd-stationer, till exempel i en bostadsrättsförening, brf, eller på en personalparkering 

Mest stöd har utbetalats till Nyköping där åtta organisationer tillsammans har fått närmare en halv miljon kronor. Minst stöd har Vingåker kommun fått. Störst enskilt stöd har brf Klinta allé två i Trosa fått för att installera ladd-stolpar, 275 482,50 kronor.

– Vi har 23 bostadsrättsvillor här med egna uppfarter. Vi ville installera en ladd-stolpe vid varje hus och det klubbades igenom på ett årsmöte förra året, säger Tina Olsson Sirén, ordförande i brf Klinta allé två.

Hon förklarar att de gjorde detta av flera skäl, bland annat av etiska och för att ta ett miljöansvar.

undefined
34 företag och organisationer i Sörmland har fått pengar för att installera icke-publika laddstationer, till exempel i en bostadsrättsförening eller på en personalparkering.

– Det är många som pendlar till Stockholm här. Av de 23 villorna här är det åtta som äger en el-hybrid eller en el-bil, jag äger själv en el-bil som jag använder regelbundet.

– Det här är absolut en bra investering, det är en bra känsla att köra bilen och inte bidra till något utsläpp alls. En dyr investering men helt klart värt det, av många anledningar, menar Tina Olsson Sirén.

Styrelsen tog in ett antal offerter från olika företag och sökte sen ladd-stöd från Naturvårdsverket för investeringen. 

– Ladd-stolparna var inte så dyra, priset slutade på strax över 550 000 kronor och vi fick tillbaka 50 procent av beloppet.

Ladd-stödet har två olika maxgränser. De är hälften av investeringen eller max 15 000 kronor per ladd-stolpe som installeras.

undefined
Tina Olsson Sirén, ordförande i brf Klinta allé två i Trosa.

– Jag tycker att det är jättebra, det är en del av politiken att jobba mot hållbarhet. Det här är ett bra signalvärde från politikerna, menar Tina Olsson Sirén.

– Man kommer inte undan med det här, vi måste alla ta vårt ansvar. Vi i styrelsen i bostadsrättsföreningen har jobbat hårt med detta, vi är väldigt många som är miljömedvetna och vi har alla olika kompetenser som har sammanfogats i detta projekt.

Och det är inte nog med installeringen av ladd-stolpar. I somras installerade de dessutom solceller för hela bostadsrättsföreningen.

– Där får vi tillbaka 568 000 kronor av de över 3 miljoner vi har investerat. Det har redan gett effekt, alla är egna producenter och säljer el, avslutar Tina Olsson Sirén.

undefined
Tina Olsson Sirén och Omid Persven sitter båda i styrelsen för bostadsrättföreningen Klinta allé två i Trosa. Här står de vid en av de 23 ladd-boxar som föreningen har installerat och fått ladd-stöd för.

Klimatklivet är ett investeringsstöd till olika satsningar som syftar till att minska utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet, exempelvis publika ladd-stationer. Statistiken från Naturvårdsverket gäller det stöd som olika typer av företag och organisationer kan söka för att installera ladd-stationer för exempelvis boende eller anställda.

– Just nu är det många som ansöker, både om utbetalningar och förhandsbesked. Det har varit ett stort intresse, säger Tobias Bergander, handläggare på Naturvårdsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Inom Ladda bilen finns ett liknande stöd för ladd-stationer som är öppna för allmänheten, exempelvis för bolag, kommuner och stiftelser. Det finns även ett tredje stöd för privatpersoner som vill installera en ladd-punkt hemma.

Stöd kommun för kommun

Tillsammans har 34 organisationer i Sörmland fått stöd på närmare 1,5 miljoner kronor.

Eskilstuna, fyra bolag och en brf, 480 000 kronor.

Flen, fyra bolag, 58 000 kronor.

Gnesta, tre bolag, 94 000 kronor.

Katrineholm, fyra bolag, 186 000 kronor.

Nyköping, sex bolag, en brf och en samfällighetsförening, 480 000 kronor.

Oxelösund, två bolag, 55 000 kronor.

Strängnäs, ett bolag och tre brf, 65 000 kronor.

Trosa, två bolag och en brf, 291 000 kronor.

Vingåker, ett bolag, 8 000 kronor.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!