Isabelle, 23, kan bli Sverigebäst på att baka

23-åriga Isabelle Lundin har kvalificerat sig till finalen i SM för unga bagare. För andra gången på fyra år plockas hon ut som en av landet bästa. ”Jag har bakat mycket med min mormor, så jag tror att intresset delvis kommer därifrån.”

Förra gången det begav sig (2017): Isabelle in action.

Förra gången det begav sig (2017): Isabelle in action.

Foto:

Sörmland2020-03-12 12:32

Tävlingen SM Unga Bagare, som i år firar 30 år, är för många startskottet till en framgångsrik karriär. Tidigare vinnare har kammat hem VM-guld några år senare och andra som deltagit har plockats ut till landslaget.

Årets final avgjordes 11 mars i Göteborg på Ester Mosessons gymnasium. Extras intervju med Isabelle från Nyköping är gjord innan vi vet hur det gick så gå in på webben och se hur hon placerade sig.

Isabelle är en återvändare, hon deltog i samma tävling 2017. Då kom hon på femte plats. Nu är hon revanschsugen.

– Den här gången vet jag ju hur det går till, jag känner mig tryggare.

Finalisterna ska under fem timmar skapa matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar. Plus ett skådebröd (en skulptur av bröd).

De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir uttagna till framgångsrika Juniorbagarlandslaget, som genom åren vunnit flera VM-guld.

Isabelle har alltid gillat att baka på fritiden efter skolan. Hon har också en mormor, Göta Andersson, som på sin tid var konditor i Nyköping.

– Jag har bakat mycket med henne, så jag tror att intresset delvis kommer därifrån.

Isabelle gick Hotell- och restaurangprogrammet på Nyköpings utbildningscentrum och ville först bli kock. Men efter en bageriutbildning föll hon för bröd och bak. Idag jobbar hon hos Magnus Johanssons Bageri & Konditori i Stockholm.

Tävlingen kräver att ni bakar otroligt mycket bröd på kort tid. På fem timmar ska ni fixa 12 matbröd, 45 kuvertbröd med tre olika utseenden, 45 bullar, tre olika varianter på kavlade degar plus skådebrödet.

– Ja, men det är ju också det som är grejen. Annars hade det ju inte varit någon utmaning.

Hur förbereder du dig?

– Jag tar fram ett sortiment och gör ett upplägg så jag klarar att hålla tiden. Just nu jobbar jag med skådebrödet och matbrödet, att få till de rätta konsistenserna.

Hon försöker göra något moment varje dag.

– När jag är ledig från bageriet, där jag ju jobbar, försöker jag träna.

På jobbet får hon ändå låna utrustning och kollegorna stöttar henne med tips eftersom de gått igenom liknande tävlingar.

– Vissa av våra konditorer har deltagit i EM.

En av tjejerna på Isabelles arbetsplats har vunnit SM några gånger så alla vet vad hon står inför.

Vilken kategori i tävlingen känner du mest för?

– Bröd och kavling. Och största utmaningen är skådebrödet för det är väldigt svårt. Jag jobbar ju inte med sånt till vardags.

Vad gör du helst hemma då?

– Bullar eller småkakor. Jag älskar småkakor!

På topp-trelistan för kakor återfinns chocolate chip, pepparkaka och klassisk havrekaka.

Och så älskar du blåbärsmazarin har jag hört?

– Ja, jag älskar allt med blåbär i. I blåbärsmazariner är det ju mandelmassa och kombinationen med bär blir väldigt bra.

Blir du aldrig trött på sötsaker?

– Jag skulle inte säga att man blir trött på det, men å andra sidan trycker jag inte i mig det heller. Jag smakar av förstås det jag gör och uppskattar att äta det också. Men det är ju så att det är inte hållbart att äta hur mycket som helst.

Isabelle tränar en del. Bland annat har hon sprungit halvmaror på 2,1 mil. Idag tränar hon mest på gym och är en av flera i löpargruppen Adidas Runners i Stockholm.

Hon känner sig inte nervös inför tävlingen, snarare lite stressad.

– Jag är rädd för att jag inte har tillräckligt med tid. Det är svårt att få in sömn och annat i livet när man står inför en så stor tävling.

Favoritfikaställe i Nyköping?

– Jag har fikat mycket på Hellmans när jag gick i skolan. De har hållbarhetstänket, det gillar jag.

Favoriten i Stockholm är Lillebrors bageri på Rörstrandsgatan.

Gör Isabelles favoritkakor

Rågcookies

Blanda följande: 140 g smör 150 g råsocker 140 g strösocker 2 ägg Allt vispas ihop.

220 g rågmjöl 80 g kakao 10 g bikarbonat 4 g salt 200 g hackad mörk choklad eller chokladpellets

Rulla ut till längder och lägg in i frysen. När längderna fryst till, skär upp till lagom stora kakor. Bakas på 175 graders värme ca 5–10 min beroende på storlek.

Isabelle Lundin

Ålder: 23 år

Bor: I Stockholm på Gärdet.

Uppväxt: I Ålberga.

Gör idag: Bagare på Magnus Johanssons Bageri & Konditori i Hammary Sjöstad, Sthlm.

Favoritfikaställe i Nyköping: ”Jag har fikat mycket på Hellmans när jag gick i skolan. De har mycket ekotänk, det gillar jag.”

Favoritfikaställe i Stockholm: Lillebrors bageri på Rörstrandsgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om