– De sörmländska bananerna i vår bananglass gödslas med fiskavföring. Det är fiskar och bananplantor i växthuset – ett cirkulerande kretslopp. Med andra ord så är det inget som lämnar växthuset eller tillsätts i produktionen, säger Claes Lundblad, på Grinda Gårdsglass i Malmköping.
Aptitrundan i Sörmland genomförs både vår och höst.Till vårens upplaga väntas runt 40 000 tusen besökare ger sig ut på vägarna sista helgen i maj.
– På hösten är intresset alltid jättestort. Men det är totalt 55 lokala bönder, odlare och kockar som deltar i vårens Aptitrunda, och i vanliga fall är det kanske hälften, säger Rocco Gustafsson, projektledare hos arrangören Sörmlands Matkluster.
På Blaxsta vingård i Flen tillverkas mat och dryck av solens energi.
– Vi är den enda vingården i hela Europa som har en solcellspark som ger 100 procent el till vinodlingen och vi har fått guld i VM fyra gånger för vårt söta isvin, säger vinodlaren Göran Amnegård.
Hur tillverkar man isvin?
– Någon gång i december när vindruvorna skrumpnat ihop och det är sju minusgrader så skördar vi. Fram till skörd sker det en kemisk reaktion i druvorna och nya aromer skapas som vanilj, honung och torkad aprikos.
Bland andra lite mer udda inslag på Aptitrundan finns även Lena Ångnell och Carina Van Steenbergen, som driver Sveriges första escargotsfarm (sniglar) utanför Vingåker.
Före detta stridspiloten och numera ekobonden Christer Nordquist har en landningsbana för helikopter på sin gård i Näshulta utanför Eskilstuna.
– Det är ett lantbruk med gårdskafé och en restaurang, äsch det är väl inget unikt med oss. Vi säljer köttet som vi producerar här på gården och har hållit igång sedan 1244, och fortsätter några år till, säger han.
Vilken gammal fastighet!
– Det finns något gammalt bevarat dokument från det året, från ägaren som skänkte gården till munkarna i Julita, för att få lite frid i himmelen. Så det är roligt att gåvobrevet finns kvar, säger Christer Nordquist.
Intresset för närodlad mat hos konsumenterna växte sig starkare under pandemin och på grund av coronarestriktionerna, tror Rocco Gustafsson.
– Aptitrundorna i närtid lockade en mycket större publik än vanligt, kanske 30 procent mer. Det är nog en effekt av pandemin. Då man är utomhus så behöver besökarna inte vara rädda för lika stor smittspridning och folksamling på en liten yta, säger han.