Turnén som svenska jägareförbundet och dess ordförande Torbjörn Larsson varit ute på den senaste tiden har gått utmed det så kallade "vargbältet" från Jämtland till Östergötland.
– Det är alltid stökigt när man fått ett vargrevir och de är inte så nöjda i Östergötland, konstaterar ordförande Larsson.
Tidigare i veckan rapporterade tidningen om den oro som finns i Runtuna med omnejd där vargen också tycks ha etablerat sig. Den oron förstår och delar Torbjörn Larsson.
– I Sörmland finns mycket får, hästar och nötdjur där folket på landsbygden inte vet om deras djur lever nästa dag. Det skapas en oro och man vet inte hur man ska hantera utanförskapet man känner. Så nu säger vi att politikerna måste sätta ner foten och ta hänsyn till socioekonomisk betydelse.
Larsson pekar på ett riksdagsbeslut som bestämt att det ska finnas 170-270 vargar i Sverige, samtidigt som Naturvårdsverket sagt att vi ska ha 300.
– Vid den senaste inventeringen räknade vi till 365 individer. Då kan man alltså skjuta hälften och ändå hålla sig inom ramen för vad riksdagen beslutat.
Jägareförbundet vill också se snabbare skyddsjakt.
– Är jag ute med min hund och den blir attackerad krävs tre attacker på hund för att länsstyrelsen ska bevilja skyddsjakt. Det är inte acceptabelt. Nu håller man hunden inne i stället, vi vill se skyddsjakt redan från första attacken.
Naturskyddsföreningen å sin sida konstaterar att man inte är helt emot jakt då man anser det vara en viktig metod för att reglera antalet djur i naturen, men vad gäller skyddsjakt ska sådana beslut vara väl underbyggda och att man ibland måste "spara" genetiskt värdefulla vargar även om de orsakat skador.
Man vill också att stammen tillåts växa ytterligare och att varg från andra länder får vandra in för att få ner de höga inavelstalen som finns, innan licensjakt möjligtvis i framtiden ska kunna tillåtas.
Vad vill ni säga till landsbygdsbor i Sörmland som oroar sig för sig själva och sina djur när vargen etablerar sig?
– De ska göra sin oro hörd, hos myndigheter och politiker. Man får dem att börja lyssna genom att säga ifrån, säger Torbjörn Larsson.
Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen:
– Oron måste man förstå. Samtidigt kan man se att man på landsbygden lärt sig hantera varg mycket bättre sedan vargen spritt sig, men varje vargattack är förstås en sorg för den som drabbas.