Sörmland ligger i riskzon för fågelinfluensa

Jordbruksverket har gått ut med en varning – den fruktade sjukdomen kan komma hit. "Ett ynka gram fågelbajs från en vildfågel kan smitta dina fåglar så att de blir sjuka och dör".

Fågelinfluensa är vanligast under vinterhalvåret och sprids i regel av vilda fåglar.

Fågelinfluensa är vanligast under vinterhalvåret och sprids i regel av vilda fåglar.

Foto: GUNNAR LUNDMARK / TT

Sörmland2024-02-09 07:33

Södra delar av Sverige har legat på listan över högriskområden för fågelinfluensa sedan november förra året. Nu går jordbruksverket ut och varnar – alla kommuner i Södermanlands län ligger i riskzon.

Fågelinfluensa är en extremt smittsam sjukdom som ofta accelererar i slagkraft under vinterhalvåret. Smittan sprids genom vilda fåglar och kan orsaka stor skada, både industriellt och hemma hos hobbyskötare.

– Ett ynka gram fågelbajs från en vildfågel kan smitta dina fåglar så att de blir sjuka och dör, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

undefined
Att upprätthålla hygien vid skötsel av fåglar är centralt för att förebygga smitta, det säger Statens veterinärmedicinska anstalt.

För dig som är fågel- eller hönsägare innebär detta delvis omställning. Vissa specifika regler har satts in. I ett pressmeddelande från jordbruksverket nämns ett urval:

– Hobbyhöns ska vara inhägnade för att hindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Fjäderfän ska hållas inomhus.

Utöver föregående riktlinjer är reglerna mer specifika beroende på andra faktorer. De gäller främst vid pågående försäljning av ägg, kött eller andra produkter, men direktiven rör även hygienaspekter och kulturella evenemang.  

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt är det väldigt ovanligt att människor blir sjuka, men man kan agera som en indirekt smittkälla. Det är därför rekommenderat att följa råden för förebyggande smittskydd

Är du ägare av fåglar?

Viruset är mycket smittsamt och kan döda dina fåglar. Du ska göra allt du kan för att undvika att dina fåglar får direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar. Ta inte med dig viruset in till dina fåglar via skor, redskap, foder eller strö.

Skydda dina fåglar mot smitta – det här ska du göra

Kontakta alltid veterinär om dina fåglar verkar må dåligt eller dör!

Källa: Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!